Сеул і Токіо зміцнять співпрацю з НАТО для протидії загрозам від зв’язків Росії з КНДР

13:20 11.07.2024

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявили, що поглиблення військового співробітництва Росії та Північної Кореї різко посилює загрози стабільності регіону, для протидії яким їх країнам необхідно зміцнити безпекову співпрацю з НАТО.

Про це йшлося під час їх зустрічі на полях саміту Альянсу у Вашингтоні, повідомляє Yonhap, передає Укрінформ.

«Лідери двох країн поділяють занепокоєння з приводу зміцнення військового та економічного співробітництва між Росією та Північною Кореєю після підписання ними договору про всеосяжне стратегічне партнерство», - йдеться в заяві офісу Юна за результатами переговорів із Кішідою.


У ній додається, що очільники Південної Кореї та Японії домовилися тісно співпрацювати й координувати свої зусилля з міжнародним співтовариством для припинення військової співпраці між Москвою і Пхеньяном, яка порушує резолюції Ради Безпеки ООН.

У ході переговорів Юн і Кішіда також підкреслили, що останні кроки Росії та Північної Кореї викликають серйозне занепокоєння не лише у Східній Азії, але й щодо глобальної безпеки, та що безпека Атлантичного й Індо-Тихоокеанського регіонів нероздільна.


У четвер, останній день саміту НАТО, у Вашингтоні пройде зустріч глав держав-членів Альянсу з лідерами чотирьох країн-партнерів НАТО в Індо-Тихоокеанському регіоні: Японії, Південної Кореї, Австралії та Нової Зеландії.

Як повідомляв Укрінформ, НАТО і його індо-тихоокеанські партнери - Австралія, Японія, Нова Зеландія та Південна Корея - запустять чотири нові спільні проєкти, пов’язані з допомогою Україні, штучним інтелектом, кібербезпекою та протидією дезінформації.

Ще на цю тему