У РФ політв'язнів Джаппарова та Абдулганієва перевели до в'язниць з більш жорсткими умовами утримання

20:20 11.07.2024

Незаконно засудженого до 17 років ув’язнення кримського політв’язня Айдера Джаппарова протиправно перемістили з в’язниці Верхньоуральська Челябінської області до колонії №5 в Коряжмі Архангельської області РФ. 

Також незаконно засудженого до 12 років ув’язнення кримського політв’язня Ескендера Абдулганієва перевели з колонії № 41 у Югрі Кемеровської області, де він протягом п’яти місяців безпідставно перебував в ШІЗО, до колонії № 29 у місті Кемерово РФ.

Про це повідомляє представництво Президента в АР Крим, передає Укрінформ.

Зазначається, що у лютому 2024 року через онкологічне захворювання у віці 13 років помер син Айдера Джаппарова - Абдуллах. Окупанти не відпустили батька на прощання та похорон сина. Також у представництві зауважили, що в’язниця в Архангельській області РФ знаходиться у суворому кліматі, що може негативно позначитися на здоров’ї політв’язня.

Ескендера Абдулганієва перевели у колонію з більш жорсткими умовами утримання в місто Кемерово. За словами мами політв’язня, через відмову взяти російське громадянство. Ескендер перебуває в одиночній камері під постійним відеоспостереженням, де о 5 годині ранку чоловіка піднімають та забирають матрац, щоб він не міг навіть сидіти протягом дня. Крім того, за повідомленням адвокатів, йому забороняють бачитися та спілкуватися з рідними, також обмежують його право на прогулянки, отримувати передачі та фінансову допомогу від рідних, через що чоловік помітно схуд.

Айдера Джаппарова незаконно засудили у 2019 році у справі так званої “Білогірської групи” разом із двома іншими політв’язнями.

Ескендер Абдулганієв - наймолодший політв’язень, якого затримали після обшуків у 2019 році, коли йому було 21 рік, за висвітлення переслідувань кримських активістів російськими силовиками. 

Ще на цю тему