Найважливіші «миротворці»: Індія є абсолютним чемпіоном з морського імпорту російської кривавої нафти – Клименко

08:20 12.07.2024

Всі країни-"миротворці" - і ті, що є, і ті що з'являться - просто мають бізнес з путінською Росією. І турбуються вони не про мир, а про те, що доведеться згортати свій бізнес з країною-агресором. 

Найважливіші "миротворці": Індія - абсолютний чемпіон з морського імпорту російської кривавої сирої нафти, повідомляє Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень щоденно відстежує ситуацію з морским експортом російської сирої нафти та нафтопродуктів з портів Чорного та Балтийського морів і повідомляє:

В травні 2024 року Індія імпортувала - за даними власного моніторингу - 7,1 млн тонн сирої нафти з росіських портів Балтійського (5,7 млн тонн) та Чорного (1,4 млн тонн) морів. Це 47,6% від загального обсягу експорту сирої нафти з портів цих двох морів. 

Тобто до Індії прибули 49 зі 100 танкерів з сирою нафтою з Балтійського та 10 з 29 танкерів з Чорного моря.

В цілому половина всієї сирої нафти з портів Балтійського та 40% з портів Чорного моря купила Індія.

«Щоб оцінити це в валюті, можна зробити таку просту арифметичну дію: 7,1 млн тонн * 7,3 = 51,5 млн барелів * 79,58$ = 4,1 млрд долларів США. 

За бажання можна с цієї суми відмінусувати фрахтові ставки для танкерів Suezmax на цьому маршруті - приблизно $4,6 млн за рейс. Отже 59 танкерів * 4.6 = $271,4 млн. Отже індійські покупці сплатили Росї за сиру нафту в травні 2024 близько 3,8 млрд доларів США.

Як ми й зазначали кілька днів тому - ВСІ країни-"миротворці" - і ті, що є, і ті що з'являться - просто мають бізнес з путінською Росією. І турбуються вони не про мир. А про те, що їхні банки вже відчувають - інакше вже скоро доведеться свій бізнес з країною-агресором якось згортати», - пише Андрій Клименко.
 

Ще на цю тему