Україну запросять до НАТО, коли союзники погодяться на це і будуть виконані всі умови

14:00 12.07.2024

Країни НАТО запросять Україну приєднатися до Північноатлантичного альянсу, коли союзники погодяться на це і будуть виконані всі умови.

Про це йдеться в заяві Ради Україна – НАТО, оприлюдненій у четвер 11 липня главами держав та урядів, які взяли участь у її засіданні, передає Укрінформ.

«Країни НАТО підтверджують, що вони зможуть направити запрошення Україні приєднатися до Північноатлантичного альянсу, коли союзники погодяться на це й будуть виконані всі умови. Рішення саміту НАТО і Ради Україна - НАТО в поєднанні з поточною роботою країн НАТО є мостом до членства», - йдеться у документі.

Зазначається, що рішення саміту НАТО і Ради Україна - НАТО у поєднанні з поточною роботою країн НАТО є мостом до членства».

У документі наголошується, що «майбутнє України – в НАТО» і що «Україна стає дедалі більш функціонально сумісною та політично інтегрованою із Північноатлантичним альянсом».

Підкреслюється, що Росія несе повну відповідальність за війну, «яка є кричущим порушенням міжнародного права, включаючи Статут ООН, за що вона має понести повну відповідальність».

Країни НАТО також засуджують «всіх тих, хто сприяє розв'язуванню Росією війни й посилює російські кампанії з дезінформації».

Війна Росії проти України підірвала мир і стабільність в євроатлантичному регіоні й мала глибокий вплив на безпеку мільярдів людей по всьому світу, ідеться в заяві.

«Союзники вітають і підтримують незмінну прихильність Президента (Володимира) Зеленського досягненню всеосяжного, справедливого і міцного миру за допомогою його Формули миру та процесу мирного саміту, включаючи важливий перший саміт у Швейцарії», – зазначають автори документа.

Наголошується, що Росія несе відповідальність за напади на цивільну інфраструктуру та загибель тисяч людей. Окремо засуджується російський обстріл дитячої лікарні «Охматдит».

Рада Україна – НАТО вітає оголошені зобов'язання щодо надання Україні додаткових систем ППО та інших військових можливостей. НАТО підтримуватиме та консультуватиме з питань розробки та впровадження інтегрованої архітектури протиповітряної та протиракетної оборони України, щоб, зокрема, підтримати її перехід до повної оперативної сумісності з Альянсом.

Союзники та партнери продовжують нарощувати життєво важливу політичну, військову, фінансову, економічну та гуманітарну допомогу, оскільки Україна здійснює своє невід'ємне право на самооборону, закріплене у статті 51 Статуту ООН. Союзники також продовжують зміцнювати стійкість України, допомагаючи підтримувати її енергетичну інфраструктуру, забезпечуючи найважливіші поставки енергоносіїв і забезпечуючи транзит товарів і зерна.

Наголошується, що «союзники, як і раніше, сповнені рішучості підтримувати Україну, доки це необхідно для перемоги України».

Країни Альянсу вітають запуск програми НАТО зі сприяння безпеці й навчанню для України (NSATU), яка координуватиме військові тренування та надання обладнання Україні союзниками й партнерами та забезпечуватиме матеріально-технічну підтримку.

Союзники вітають обіцянку надавати довгострокову допомогу в галузі безпеки, а також виділення щонайменше €40 мільярдів протягом наступного року.

Зазначається, що генеральний секретар ухвалив рішення призначити високого представника НАТО в Києві, який виконуватиме функції координатора взаємодії Альянсу з українською владою.

Країни НАТО продовжать підтримувати прогрес України в галузі оперативної сумісності, а також додаткові реформи у сфері демократії та безпеки, які міністри закордонних справ країн НАТО оцінюватимуть в межах адаптованої щорічної національної програми.

Засідання Ради Україна - НАТО відбулося у четвер 11 липня в межах Саміту НАТО у Вашингтоні.

Ще на цю тему