Саміт миру мав продовження в залі Генасамблеї ООН - Кислиця про резолюцію щодо ядерної безпеки України

11:30 13.07.2024

Глобальний саміт миру отримав продовження в залі Генеральної Асамблеї ООН, яка ухвалила в четвер резолюцію стосовно безпеки ядерних об’єктів України, наголосив український постпред при ООН Сергій Кислиця.

Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

У тексті резолюції «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС» вказано, що документ, спирається, зокрема, на Саміті миру 15–16 червня, на якому наголошувалося, що «будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися й не шкодити довкіллю і що українські АЕС та установки, зокрема Запорізька, мають залишатися під повним суверенним контролем України», сказав Кислиця.

Загалом резолюція «найрішучішим чином» засуджує російську агресію проти України та окупацію частини її території України, а також підтверджує, що «спроба незаконної анексії окремих регіонів не має законної сили».

Читайте також: Важливий інструмент для України: МЗС відреагувало на ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції про ЗАЕС
Постпред звертає увагу, що країни ООН окремо засуджують «незаконне та безпрецедентне силове захоплення Запорізької АЕС» і підкреслюють, «що вже понад два роки на станції залишаються російські військові та інший неуповноважений персонал» і що «прямі загрози безпеці» значно підвищують ризик ядерної аварії або інциденту.

Резолюція наголошує на складній ситуації на ЗАЕС, пов’язаній, зокрема, з відмовою в доступі українському персоналу, «прогалинах у здійсненні планового технічного обслуговування», забезпеченням водою та зовнішнім електропостачанням у зв’язку з атаками на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури, встановленням протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об’єкта та іншими діями російських військових і неуповноваженого персоналу.

Генасамблея вимагає від Російської Федерації негайного припинення агресії проти України та безумовного виведення всіх своїх військових з її території в межах міжнародно визнаних кордонів. Окремо вимагає, аби Росія терміново вивела свій військовий та інший неуповноважений персонал із Запорізької АЕС і повернула станцію під повний контроль України.


Крім того, документ закликає до негайного припинення нападів Російської Федерації на критичну енергетичну інфраструктуру України, які підвищують ризик ядерної аварії або інцидентів на ядерних об’єктах.

А поки Москва не повернула захоплений об’єкт, вона має надати місії МАГАТЕ «своєчасний і повний доступ до всіх зон на станції, які є важливими для ядерної безпеки та захищеності».

Згідно з документом, Росія має «негайно вилучити всі протипіхотні міни, встановлені вздовж периметру ЗАЕС».

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН ухвалила в четвер українську резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС». За документ проголосували 99 країн, проти – 9 (Білорусь, Бурунді, Північна Корея, Куба, Малі, Росія, Сирія, Нікарагуа та Еритрея), утрималися - 60. Співавторами резолюції виступили 60 країн.

Ще на цю тему