Найважливіші "миротворці" Туреччина – 2 місце з морського імпорту російської кривавої сирої нафти – Клименко

08:00 15.07.2024

Найважливіші "миротворці" (2): Туреччина – 2 місце з морського імпорту російської кривавої сирої нафти в травні 2024 і абсолютний чемпіон світу з морського імпорту російських нафтопродуктів.

Повідомляє Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.
 

В травні 2024 року Туреччина імпортувала - за даними нашого власного моніторингу - 2,5 млн тонн сирої нафти: з російських портів Балтійського (2,1 млн тонн) та Чорного (0,4 млн тонн) морів. Це 17,3% від загального обсягу експорту сирої нафти з портів цих двох морів. 

Всього до Туреччини прибули 19 зі 100 танкерів з сирою нафтою з Балтійського та 4 з 29 танкерів з Чорного моря.
Щоб оцінити це в валюті, можна зробити таку просту арифметичну дію: 2,4 млн тонн * 7,3 = 17,52 млн барелів * 79,58$ = 1,4 млрд доларів США (за місяць).
 

Однак, це не все - на відміну від Індії, Туреччина є абсолютним чемпіоном в морському імпорті російських нафтопродуктів (це крім сирої нафти - дизельне пальне тощо).
 

В травні 2024 року Туреччина імпортувала - за даними нашого власного моніторингу – 2,3 млн тонн нафтопродуктів з російських портів Балтійського (0,7 млн тонн) та Чорного (1.6 млн тонн) морів. Це 37,7% від загального обсягу експорту нафтопродуктів РФ з портів цих двох морів.
 

Кількість танкерів з російськими нафтопродуктами, які прийняли турецькі порти в травні 2024 може приголомшити непідготовленого читача: 83 з Чорного моря і 16 з Балтійського. З цих 99 танкерів 35 -російські.

До речі, після початку Великої війни Туреччина у 2022 році збільшила середньомісячні показники цього імпорту вдвічі, а далі навіть в 3-4 рази. І вже не тільки фахівці нафтового ринку задають риторичне питання: невже в Туреччині в 3 рази зросло використання неякісного російського дизельного пального? Або це щось інше?
 

Додамо тему, щодо якої виникає багато питань.
 

Вже рік, з липня 2023, Туреччина просуває тему поновлення роботи «Чорноморської зернової ініціативи» (тієї самої – за участі ООН, Росії і Туреччини, з якої Росія демонстративна вийшла), хоча весь цей рік успішно працює альтернатива - український морський експортний коридор (без ООН, без Росії і без Туреччини).
 

Навіщо це турецькому президенту, ніхто зрозуміти не може. Залишається припустити, що:
 

а) турецькому лідеру щось відомо про плани Росії атакувати судна, що йдуть до портів Великої Одеси українським коридором або
 

б) він виконує прохання імператора Пу, якому звісно не подобається, що судна на шляху до українських портів тепер ніхто не оглядає.
 

Так, ми цінуємо те, що Туреччина закрила свої протоки для військових кораблів Росії. І про Байрактари не забули. Але…

Як ми й зазначали кілька днів тому - ВСІ країни-"миротворці" - і ті, що є, і ті що з'являться - просто мають бізнес з путінською Росією. І турбуються вони не про мир. А про те, що їхні банки вже відчувають - інакше вже скоро доведеться свій бізнес з країною-агресоромякось згортати.

 

Ще на цю тему