Франція чітко дотримується зобов’язань щодо передачі Україні літаків Mirage 2000, - посол Весьєр

17:40 15.07.2024

Франція дотримується зобов’язань щодо передачі літаків Mirage 2000-5 в Україну. Підготовка персоналу для них триватиме кілька місяців.

Про це заявив посол Франції в Україні Гаель Весьєр, коментуючи виконання угоди про безпеку, яку країни підписали п’ять місяців тому, повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Укрінформ.

Він також уточнив, що угода передбачає, зокрема, постачання ракет SCALP, а також ракет Aster для ППО SAMP/T. Також було заявлено про бажання французької влади передати Україні певну кількість літаків Mirage 2000-5.

"Усі ці напрямки додаються до поставок, які вже мають місце тривалий час - французьких артилерійських систем Cesar. Передбачене подальше збільшення кількості цих артилерійських установок, які будуть постачатися і які будуть використовуватися українськими Збройними силами", - зазначив посол.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": Україна може бити по російській території французькою зброєю, але не по Кремлю, - радник Макрона Бонн

Щодо передачі літаків Mirage 2000−5 в Україну Весьєр наголосив, що це зобов’язання буде виконано.

"Були взяти дуже чіткі зобов’язання з боку французької влади, і вони будуть дотримані, в цьому немає сумніву. Зміст цих зобов'язань не був опублікований, і сьогодні я теж не зроблю нових анонсів у цьому сенсі. Але підкреслюю ще раз, що все це відбувається в тісній координації з військовим керівництвом України. Ви розумієте, попри все наше бажання якнайшвидше зробити це, є певні ліміти часу, які неможливо скоротити. Йдеться про підготовку льотного і технічного персоналу для цих літаків. Але в цілому, я думаю, що йдеться про кілька місяців", - резюмував дипломат.

Нагадаємо, 6 червня президент Франції Еммануель Макрон оголосив про передачу винищувачів Mirage Україні та навчання пілотів у Франції. 

Теми:

Ще на цю тему