Естонія викликала керівника посольства РФ та пропонує разом виміряти фарватер Нарви

20:20 15.07.2024

Естонія запросила до МЗС представника посольства Росії та вручила йому дипломатичну ноту, у якій пропонує спільно заміряти фарватер річки Нарва на кордоні між країнами.

Про це повідомляє ERR, пише "Європейська правда".

У ноті, врученій представнику посольства РФ, Естонія попросила пояснень щодо зняття 25 фарватерних буїв на Нарві в ніч на 23 травня, встановлених в естонській частині річки. 

В МЗС Естонії наголосили, що Росія так і не навела доказів на користь того, що буї були встановлені на її половині Нарви, хоча саме цим аргументувала свої дії. 

Естонія у ноті зауважила, що сторони вочевидь по-різному розуміють, де проходить фарватер, і оскільки з плином часу він може змінюватися з природних причин, запропонувала спільно провести заміри і таким чином усунути непорозуміння. Останній раз дно річки вимірювали майже 20 років тому.

Нагадаємо, невдовзі перед травневим інцидентом з буями на Нарві набув розголосу проєкт, опублікований на сайті уряду Росії, що свідчив про наміри Москви в односторонньому порядку змінити морські кордони з сусідами у Балтійському морі. За деякий час проєкт зник із сайту.

Ще на цю тему