Санкції працюють: Росія зіткнулася з обвальним падінням експорту металів

12:40 16.07.2024

Ще одна велика галузь сировинної промисловості Росії має проблеми з продажами за кордон на тлі посилення американських санкцій і масового блокування банківських платежів. 

Так, слідом за вугільними компаніями, які в січні-червні втратили 17% експорту (за оцінками Kpler), з різким падінням відвантажень на зовнішні ринки зіткнулися російські металурги.

Про це йдеться в даних непублічної статистики РЖД, передає БізнесЦензор з посиланням на The Moscow Times.

Як повідомляється, в першому півріччі вивезення металів на експорт залізницею скоротилося на 14%. Порівняно з січнем-червнем минулого року російські металурги втратили понад 2 млн тонн експорту, загальний обсяг якого зменшився до 13,1 млн тонн.

Найбільших втрат зазнали підприємства ТМК – найбільшого в Росії виробника сталевих труб. Експорт Першоуральського новотрубного заводу впав на 21%, а Челябінського трубопрокатного заводу та Волзького трубоного заводу – більш як удвічі (на 57% та 58% відповідно). "Сєвєрсталь" мільярдера Алексєя Мордашова зафіксувала обвал експорту на 24%, "Мечел" – 23%, а заводи Evraz – 7-20%.

Торік, за даними Федеральної митної служби, продаж металів за кордон приніс до Росії $60 млрд, або сьому частину всіх експортних доходів економіки, які Центробанк РФ оцінив у $423 млрд – на $130 млрд менше, ніж 2022 року.

Цього року уряд прогнозував зростання експорту до $471 млрд, проте суттєво знизив оцінку у квітні (до $428 млрд), коли російські компанії зіштовхнулися з проблемами у проведенні платежів, а спроби домовитися з банками "дружніх" країн зайшли в глухий кут.

Через банківські проблеми принаймні дві великі російські металургійні компанії почали намагатися здійснювати розрахунки через криптовалюту, розповідали Bloomberg у травні знайомі із ситуацією джерела. За їхніми даними, для цих цілей використовуються прив'язані до долара стейблкоїни (USDT), а головним напрямом крипторарахунків став Китай.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів США 12 червня внесло до санкційного списку понад 100 російських компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

 

Ще на цю тему