Греція продовжила військові навчання, які стримують перевалку нафти з РФ - Bloomberg

18:00 16.07.2024

Греція знову продовжила військово-морські навчання, які значною мірою стримують транспортування російської нафти поблизу її узбережжя та змушують перенаправляти її в інші місця.

Про це повідомляє Bloomberg, пише Європейська правда.

Згідно із заявою Гідрографічної служби Військово-морських сил Греції, навчання в Лаконійській затоці, які мали завершитись в понеділок, триватимуть ще два місяці – на сьогодні це їхнє найбільше продовження.

Уряд Греції раніше заявляв, що навчання покликані зупинити перевалку російської нафти з борту на борт застарілих суден, яка може становити загрозу для безпеки в морі.

Військово-морські заходи запровадили в травні цього року і потім кілька разів продовжували.

За даними відстеження суден, зібраними Bloomberg, з 4 травня, коли заборона набула чинності, в районі навчань не зафіксували жодної перевалки нафти з судна на судно.

Як свідчать дані компанії Kpler та статистика відстеження суден від Bloomberg, перевалку переважно здійснюють в інших районах, зокрема у водах біля берегів Єгипту, Мальти та країн Західної Африки.

Напередодні повідомляли, що Велика Британія та країни ЄС планують вжити нових заходів проти так званого "тіньового флоту" РФ, який та використовує для перевезення нафти в обхід міжнародних санкцій.

Нагадаємо, 24 червня Рада ЄС оголосила про нові антиросійські санкції, спрямовані проти танкерів, що входять до складу нафтового "тіньового флоту" РФ.

Раніше у ЄС висловлювали занепокоєння екологічними ризиками для Середземного моря через обхід танкерами санкцій.
 

Ще на цю тему