Балтійські країни повідомили Росію та Білорусь про вихід із спільної енергосистеми

08:40 17.07.2024

Оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії повідомили Росію та Білорусь про непродовження договору БРЕЛЛ та вихід з нього у лютому 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

Уточнюється, що російських і білоруських операторів повідомили литовський Litgrid, латвійський AST та естонський Elering.


З 9 лютого 2025 року балтійські мережі почнуть працювати синхронно із континентальними європейськими мережами. Напередодні, 8 лютого, Литва, Латвія та Естонія відключаться від російської системи IPS/UPS і проведуть випробування роботи в ізольованому режимі, після чого повернення до попередньої системи буде неможливим.

«Сьогоднішнє повідомлення знаменує завершення важливого етапу програми синхронізації. Тепер точно відомо, коли ми розірвемо останні енергетичні зв'язки з Росією. Ми не імпортуємо російську електроенергію вже понад два роки, а через шість місяців ми не лише відключимося від російських та білоруських мереж, а й демонтуємо лінії електропередачі, що залишилися», - сказав генеральний директор Litgrid Рокас Масюліс.

Спільне повідомлення було підписано у вівторок у Ризі Масюлісом, генеральним директором AST Роландсом Ірклісом і генеральним директором Elering Калле Кілком.


Системи всіх трьох країн Балтії вже готові до синхронізації, і багато необхідних проєктів завершено. Синхронізація буде здійснюватись через міжз'єднання LitPol Link між Литвою та Польщею, розширене у 2021 році.

Як повідомлялося, досі Литва, Латвія та Естонія разом з Росією та Білоруссю діяли в системі IPS/UPS, де частота електроенергії централізовано регулюється Росією. Країни Балтії повинні були повідомити Росію та Білорусь про непродовження договору БРЕЛЛ не пізніше 7 серпня, за шість місяців до запланованої синхронізації з континентальною Європою.

Ще на цю тему