В уряді Румунії кажуть, що за 3 роки 30% держслужбовців замінить штучний інтелект

13:40 18.07.2024

Близько третини державних службовців у Румунії підуть на пенсію в найближчі три роки, а значну частину їхньої робот замінить штучний інтелект.

Про це заявив міністр цифровізації Богдан Іван, спираючись на дані держави, пише Європейська правда з посиланням на Digi24.

Нещодавно уряд країни прийняв Національну стратегію Румунії в галузі штучного інтелекту на 2024-2027 роки, яку на пресконференції представив міністр цифровізації.

"Протягом наступних трьох років близько 30% державних службовців... має піти на пенсію. Очевидно, що... значна частина їхньої роботи буде замінена цими новими технологіями через цифрову трансформацію держави", – зазначив Іван.

За його словами, Румунія готова до цього виклику.

"У нас є найновіші правила в усьому світі, це найновіша стратегія застосування нової технології, і ми готові застосувати її на практиці", – запевнив міністр.

Він також назвав два "надзвичайно важливих елементи" стратегії штучного інтелекту Румунії, перший з яких – людиноцентризм, додавши, що мова йде про принцип дотримання прав людини.

"Другий – категоризація ризиків, коли ми говоримо про контент, який може з'явитися та бути критично важливим для суспільної інформації або суспільного впливу", – зауважив Іван.

Урядовець вказав, що стратегія окреслила, як нові технології зможуть бути закріплені в національному та європейському фінансуванні в рамках національного плану досліджень, розвитку та інновацій.

Раніше міністр економіки Румунії Раду Опря застеріг, що румуни, які виконують монотонну роботу й можуть бути замінені роботами та штучним інтелектом, повинні підготуватись і знайти собі іншу сферу діяльності.

Перед тим Європейський парламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект, який має гарантувати безпеку і дотримання основних прав громадян.