Румунія планує розмістити замовлення на танки К2 Black Panther / Фото

15:20 18.07.2024

Міністерство оборони Румунії планує розмістити замовлення на закупівлю південнокорейських танків К2 Black Panther.

Про це повідомляє південнокорейське видання MBC News, пише Мілітарний.

Танк K2 Black Panther зі складу Сухопутних військ ПОльщі. Фото: Matthew Foster

Згідно з інформацією видання, Міністерства оборони Румунії планує закупити від 300 до 500 основних бойових танків К2 Black Panther.

Їх мають придбати в межах програми модернізації Збройних сил Румунії, яка розрахована до 2040 року та має на меті закупівлю новітнього озброєння, літаків та кораблів.

К2 закуплять на додачу до 54 танків М1А2 SEP v3, які Румунія планує замовити для посилення бронетанкових сил.

Зацікавленість з боку Міністерства оборони Румунії щодо закупівлі танків К2 пов’язана з тим, що південно-корейська компанія Hanwha пропонує вигідні умови щодо їх закупівлі Румунією.

Компанія також прагне здійснювати тісну співпрацю з румунським обороно-промисловим комплексом, який потенційно може бути залучений до виробництва окремих компонентів для танків К2.

Ще у 2022 році Міністерство оборони Румунії підписало угоду про співпрацю в галузі оборони з компанією Hyundai Rotem (зараз Hanwha), що відкрило шлях для потенційного придбання танків цього типу, а також про участь румунського ОПК у створенні окремої модернізації.

Крім цього, у 2024 році компанія провела демонстраційні випробування танка К2, які, за інформацією румунських військових, були дуже успішні та повною мірою зацікавили Румунію у їх придбанні.

Додатковою зацікавленістю також є інвестиції, які компанія Hanwha здійснюватиме у румунський ОПК, що, за інформацією деяких джерел, зможе складати танки цього типу. Додаткові інвестиції також здійснюватимуться у румунську залізницю, яка нині не має можливості транспортувати військову техніку вагою понад 50 тонн.

Румунія та Південна Корея розпочали дуже тісну співпрацю, яка спрямована на закупівлю Румунією великої кількості техніки південнокорейської розробки, зокрема танки, БМП, самохідні артилерійські установки, а також літаки.

Раніше Міністерство оборони Румунії підписало контракт на закупівлю південнокорейських артилерійських систем K9 Thunder.