Путін запропонував Ірану російський газ зі знижкою 75%

13:20 19.07.2024

Росія обговорює з Іраном можливість укладання довгострокового контракту на постачання трубопровідного газу.

Як інформує видання «Цензор Нет» про це повідомив міністр енергетики Ісламської республіки Джавад Оуджі, передає The Moscow Times.

Зокрема, йдеться про закупівлю у "Газпрому" 300 млн кубометрів на день, які коштуватимуть Ірану $10-12 млрд на рік. Ціна газу, таким чином, складе близько $100 за тисячу кубометрів і це стане найнижчим рівнем серед усіх клієнтів "Газпрому" в Далекому Зарубіжжі.

Порівняно з Європою та Туреччиною знижка становитиме 75%: на європейський та турецький ринок російський газ продається в середньому $400 за тисячу кубометрів.

Порівняно з Китаєм, який закуповує газ $260 за тисячу кубометрів у рамках постачань трубопроводом "Сила Сибіру", ціна для Ірану буде нижчою на 62%.

Як випливає зі слів Оуджі, фактично обговорюється ціна газу, яка дорівнює тій, що платять країни СНД ($100 за тисячу кубометрів). При цьому обсяги поставок, за словами Оуджі, мають зробити Тегеран найбільшим газовим клієнтом Росії.

Минулого року "Газпром" продав у Далеке Зарубіжжя лише 69 млрд кубометрів газу – мінімальний обсяг з 1985 року. Нинішній іранський контракт складе 110 млрд кубометрів на рік – і це, по суті, весь "зайвий" газ, що має "Газпром", оскільки приблизно 100 млрд кубометрів надлишкових виробничих потужностей утворилося в компанії після відключення поставок Європі.

Втім, угоду з Іраном, для якої доведеться прокладати багатонитковий трубопровід дном Каспійського моря, всерйоз розглядати не можна: це не більше ніж "казки", упевнений нафтогазовий експерт Міхаіл Крутіхін. На іранському ринку російський газ у таких обсягах просто не потрібен: Іран сам входить до світового топу за доведеними газовими запасами, які становлять 34 трлн кубометрів (17% від світових). Реекспортувати російський газ також навряд чи буде можливим: по-перше, Іран перебуває під санкціями і СПГ-проєкти запускати не може. Крім того, його закони забороняють транзит вуглеводнів територією країни.

Збитки "Газпрому"
На початку липня цього року російська влада ініціювала рекордне за 11 років підвищення тарифів на газ для збільшення бюджету "Газпрому", який минулого року отримав рекордний у своїй історії чистий збиток.

Як повідомлялося, видобуток газу російським "Газпромом" за підсумками 2023 року впав на 13% – до 359 млрд кубометрів з 412,9 млрд кубометрів у 2022 році.

У 2021 році він сягав 515 млрд кубометрів, тож за два останні роки видобуток "Газпрому" обвалився на 30%.

Російський "Газпром" визнав чистий збиток за 2023 рік у розмірі 629,1 млрд руб. ($6,84 млрд) після чистого прибутку 1,23 трлн руб. роком раніше. Для порівняння, за 2021 рік російський газовий монополіст отримав 2,68 трлн рублів чистого прибутку.

Востаннє перед цим "Газпром" фіксував збиток ще у 1998 році.

Доходи "Газпрому" знижуються через втрату європейського ринку експорту газу, який був найприбутковішим його бізнесом у сегменті продажу палива. Зокрема, 2023 року постачання російського газу до Європи трубопроводами впали до 28,3 млрд кубометрів.

Водночас компенсувати втрачений ринок Європи збільшенням внутрішніх продажів та експорту до Китаю не вдається, тому колись найприбутковішій російській компанії "Газпром" загрожує тривалий період поганих фінансових результатів, зазначало Reuters.

На початку червня 2024 року видання FT писало, що "Газпром" не зможе відновити обсяги експорту газу, втрачені внаслідок війни в Україні, принаймні протягом 10 років.

У травні цього року акції російського "Газпрому" на Московській біржі впали до мінімуму з 24 лютого 2022 року, коли після початку вторгнення в Україну обвалився увесь фондовий ринок РФ. 

Теми:

Ще на цю тему