РФ у цьому році хоче укласти контракт на два великі десантні кораблі проєкту 11711

14:00 19.07.2024

Станом на сьогодні у РФ побудували два кораблі цього проєкту, і ще два було закладено у 2019 році

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що до кінця цього року планується укласти контракт на будівництво третьої пари великих десантних кораблів проєкту 11711, який буде зроблено у модернізованому варіанті.

Нагадаємо, що великі десантні кораблі проєкту 11711 типу "Иван Грен" розроблені "Невским проектно-конструкторским бюро" і є подальшим розвитком кораблів проєкту 1171 "Тапир".

Спершу в рамках цієї серії рашисти хотіли побудувати шість кораблів, згодом ця кількість була зменшена до двох. Головний корабель "Иван Грен" було закладено ще у грудні 2004 року, передача флоту планувалася на 2008 рік, але через проблеми проєкт заморозили.

Зрештою, його спустили на воду аж у 2012 році, а ще через шість років, у 2018 його передали замовнику. Другий корабель "Петр Моргунов" будувався швидше - його було закладено у 2015, спущено на воду у 2018, замовнику судно передали у 2020 році. Обидва кораблі входять до складу 121-ї БрДК північного флоту.

Власне, з цими двома кораблями варто згадати цікаву історію, коли попри те, що вони фактично призначені для проведення десантних операцій, у 2021 році російські пропагандисти стали говорити про ці кораблі як про "чудо-зброю" для ведення мінної війни на морі, визнавши таким чином, що не зможуть застосувати свої новітні десантні кораблі за прямим призначенням.

Попри те, що спершу у РФ хотіли обмежитися двома корабялми, у 2019 році було закладено ще два ВДК, "Владимир Андреев" та "Василий Трушин", але за зміненим проєктом — збільшено водозаміщення до 8000 тонн (у порівнянні з 6600 тонн у попередніх кораблях, відповідно збільшена можливість з перевезення десантників, техніки тощо. Змінена надбудова і також внесені інші зміни.


Раніше Defense Express розповідав про те, що не так із заявою РФ про завершення докового ремонту човна "Ростов-на-Дону", пошкодженого Storm Shadow.

Ще на цю тему