Росія застосовує нові методи обходу санкцій у нафтовій торгівлі - ОП

17:20 19.07.2024

Керівник Офісу Президент України Андрій Єрмак розповів про нові методи обходу санкцій у нафтовій торгівлі, які застосовує Росія, використовуючи санкційні танкери «Совкомфлоту» для перевезень.

Про це Єрмак повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Росія також застосовує нові методи обходу санкцій у нафтовій торгівлі, використовуючи санкційні танкери «Совкомфлоту» для перевезень. Танкер Oxis отримав 1 мільйон барелів нафти Urals від санкційного танкера в Оманській затоці. Тактика включає вимкнення систем відстеження та передачу неправдивих даних про місцезнаходження. Це ускладнює міжнародний контроль, але також свідчить про ефективність санкцій, змушуючи Росію вдаватися до складних і ризикованих схем експорту нафти», - розповів Єрмак.


Він відзначив, що попри дієвість цих обмежень, санкції проти Росії у нафтовій галузі треба посилити.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Великої Британії 18 липня запровадив проти 11 суден обмежувальні заходи в галузі судноплавства за перевезення нафти з Росії. В уряді заявили, що йдеться про запроваджені санкції, зокрема, щодо суден під назвою «Залив Амурський» і СКФ «Печора», пов’язаних з перевезенням нафти або нафтопродуктів з Росії до третьої країни. Вважається, що ці танкери використовують прапори Панами, Габону та Островів Кука. Лише минулого місяця Британія запровадила свої перші санкції проти суден путінського «тіньового флоту», які використовувалися для обходу запроваджених Заходом санкцій щодо торгівлі російською нафтою.

За інформацією радника керівника Офісу Президента Владислава Власюка, на експорті сирої нафти Росія заробляє від 15 до 20 млрд доларів на місяць.

Ще на цю тему