У Росії журналіста WSJ Гершковича засудили до 16 років колонії суворого режиму

18:00 19.07.2024

Суд у російському Єкатеринбурзі на закритому процесі засудив журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича до 16 років колонії суворого режиму у справі «про шпигунство».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Допит свідків та вивчення доказів завершилися лише за один день - 18 липня. Сьогодні в суді пройшли дебатування сторін. Представник прокуратури після суду не став відповідати на запитання журналістів про те, чому судове слідство тривало такий короткий термін. Звинувачення вимагало для обвинуваченого 18 років позбавлення волі.


Гершкович - перший американський журналіст, обвинувачений у шпигунстві з часів СРСР. За версією слідства, Гершкович за завданням ЦРУ збирав відомості про "Уралвагонзавод", який виробляє та ремонтує військову техніку. Слідство стверджує, що ці відомості містять держтаємницю. Журналіст провів 15 місяців у СІЗО. За статтею про шпигунство йому могло загрожувати від 10 до 20 років ув'язнення.

Гершкович вину не визнав. Журналіст наполягає, що у Росії займався виключно журналістською діяльністю. Слідство не надало публічних доказів шпигунства, тільки заявило, що журналіста нібито спіймали "за руку" в його роботі на американську розвідку.

Представники США та The Wall Street Journal назвали справу сфабрикованою. Держдепартамент США надав Гершковичу статус "неправомірно затриманого".


Джерела, близькі до російських та американських політичних кіл, повідомляли, що журналіста можуть утримувати для обміну на російських громадян, які перебувають у в'язницях США. Імена росіян, можливих кандидатів на обмін, не розголошувалися. Москва та Вашингтон заявляли про готовність обговорювати обмін, але жодна зі сторін не називала ні термінів, ні умов для нього.

Гершкович народився в Нью-Джерсі в сім'ї вихідців із СРСР і займався репортерською роботою в Росії з 2018 року. Журналіст не залишив територію Росії навіть після запровадження тотальної військової цензури після початку повномасштабної війни проти України.

Як повідомлялось, у російських в'язницях також перебувають колишній морський піхотинець, громадянин США Пол Вілан, засуджений за статтею про шпигунство, і журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, яка має громадянство Росії та Сполучених Штатів. Її звинувачують у поширенні так званих «фейків» про російську армію.

Ще на цю тему