Україна продовжує транзит російської нафти до ЄС, обмеження стосуються лише «Лукойлу» – Укртранснафта

08:00 20.07.2024

Транзит нафти в ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі.

Про це у пресслужбі оператора нафтотранспортної системи України "Укртранснафти" повідомили у відповіді на запит української редакції Forbes, пише БізнесЦензор.

"Транспортування нафти до європейських країн здійснюється у плановому режимі відповідно до отриманих заявок європейських замовників", – заявили в "Укртранснафті".

В компанії додали, що ПАТ "Лукойл", до якого застосовано санкції, не є власником нафти, яка транспортується по території України для угорської енергетичної компанії Mol Nyrt – цю інформацію Mol підтвердила "Укртранснафті" у листі, надісланому після посилення санкцій РНБО. Тобто, транспортувати нафту до ЄС через Україну і надалі можуть інші російські постачальники.

Як повідомлялося, раніше про припинення транзиту російської нафти через Україну через посилення українських санкцій проти "Лукойла" повідомило агентство Bloomberg із посиланням на заяву угорського міністра закордонних справ Петера Сійярто після зустрічі з його російським колегою Лавровим.

"Зараз в Україні склалася юридична ситуація, згідно з якою "Лукойл" не здійснює постачання в Угорщину. Зараз ми працюємо над правовим рішенням", – заявив Сійярто.

Раніше про припинення постачання нафти від "Лукойла" заявила і Словаччина. Словацьке агентство TAST із посиланням на заяву Міністерства економіки країни заявило, що це вплине на роботу братиславського нафтопереробного заводу Slovnaft.

"Лукойл" перебував під українськими санкціями з 2018 року, але вони стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій і заборони участі в приватизації або оренді держмайна.

Минулого місяця РНБО розширила санкції щодо компанії, додавши, зокрема, заборону на транзит.

"Укртранснафта" транспортує російську нафту південною гілкою нафтопроводу "Дружба" на замовлення споживачів у Словаччині, Угорщині та Чехії.

Під час повномасштабної війни "Укртранснафта" декілька разів підвищувала тарифи на транзит російської нафти, вони зафіксовані у євро.

Зростання тарифу в напрямку Словаччини, Угорщини й Чехії пояснюється видатками на відновлення нафтотранспортної інфраструктури, пошкодженої внаслідок повномасштабного вторгнення РФ. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему