США вперше відправили ядерні бомбардувальники до Фінляндії для навчання на кордоні з Росією

08:40 22.07.2024

Американські міжконтинентальні стратегічні бомбардувальники B-52 вперше здійснили навчальний політ у Фінляндії поблизу кордону з рф. 

Як заявили у москві - через це у небо підіймали винищувачі МіГ-29 та МіГ, пише УНН з посиланням на міністерства обох країн.

Сили оборони Фінляндії заявили, що бомбардувальники B-52 Stratofortress пролетіли в повітряному просторі Фінляндії в неділю 21 липня.

Два американські бомбардувальники B-52 Stratofortress пролетіли в повітряному просторі Фінляндії в неділю, 21 липня. Польоти були частиною тренувальних заходів. Бомбардувальники підтримувалися трьома американськими літаками-заправниками - йдеться в дописі. 

Норвезьке видання The Barents Observer втім стверджує, що літаки B-52, прямуючи на північ до Лапландії, наблизилися до Кольського півострова настільки близько, наскільки це можливо з південно-західного боку. Там бомбардувальники зробили коло і знову повернулися на південь.

Зазначається, що американські пілоти могли бачити майже весь півострів, де розміщені російські ракетні підводні човни, а також аеродром " Оленья" , з якого зазвичай злітають стратегічні бомбардувальники Ту-95МС для завдання ударів по Україні.

Під час польоту територією Фінляндії американську авіацію супроводжувала група F/A-18 ВПС республіки. 

Це нормальна співпраця, що здійснюється на території країни-члена НАТО, і вона демонструє основну основу спільної оборони та стримування, - прокоментував тренувальні польоти міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен.  

Своєю чергою у російському міноборони заявили, що засікли американські літаки над акваторією Баренцевого моря. Там пояснили, що для ідентифікації цілей було піднято два літаки.

У повітря були підняті винищувачі МіГ-29 та МіГ-31 зі складу чергових із протиповітряної оборони сил. Екіпажі російських винищувачів ідентифікували повітряну ціль як пару стратегічних бомбардувальників B-52 - резюмували в російському міністерстві. 

Там додали, що при наближенні російських літаків американські бомбардувальники виконали розворот поблизу кордонів рф.

Раніше Парламент Фінляндії схвалив оборонну угоду, яка надає США доступ до 15 фінських військових баз, дозволяє присутність американських солдатів і зберігання їхньої військової техніки у Фінляндії.
 

Ще на цю тему