Китай і Гонконг залишаються головними перевалочними пунктами постачання чипів до РФ— Reuters

13:00 22.07.2024

Незаконні поставки мікроелектроніки в Росію через Гонконг і Китай цього року скоротилися на п’яту частину, проте Гонконг, як і раніше, залишається ключовою «точкою ухилення від санкцій»/

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані Міністерства торгівлі США, пише НВ.

Згідно з даними, за період із січня по травень 2024 року поставки товарів категорії Common High Priority (CHPL) — компонентів, які можуть бути використані для військових потреб РФ, через Гонконг скоротилися на 28%. Транзитна торгівля чипами з РФ через материковий Китай, за винятком Гонконгу, скоротилася на 19%, пише Reuters.

«Я думаю, є підстави, принаймні, для оптимізму, що нам вдалося сповільнити частину цієї торгівлі… Китай, як і раніше, залишається нашою головною проблемою», — прокоментував американський чиновник.

Уряд США розглядає Гонконг і Китай як ключові точки закупівель Росією матеріалів для військової промисловості, включно з напівпровідниками і деталями безпілотників.

При цьому скорочення поставок стало результатом санкцій і взаємодії з компаніями, чия продукція продається РФ.

«Ми ведемо переговори з будь-якою компанією, чия техніка опиняється на полі бою», — заявив один із чиновників.

Уряд Гонконгу на запит Reuters відповів, що «не застосовує односторонні санкції, запроваджені іншими країнами».

Дані звіту Комітету за свободу Гонконгу (CFHK) засвідчили, що в період із серпня до грудня 2023 року через Гонконг було надіслано товарів CHPL на суму 750 мільйонів доларів — від високопродуктивних чипів Nvidia і французької Vectrawave до недорогих чипів Texas Instruments і Intel. За даними CFHK, деякі з цих заборонених товарів було відправлено російським фірмам, які перебувають під санкціями.

Компанія Nvidia заявила Reuters, що припинила продажі в Росію в березні 2022 року і вимагає від своїх клієнтів дотримуватися всіх застосовних законів США. Інші зазначені у звіті компанії також заявили про дотримання санкцій і повідомили, що вимагають від своїх дистриб’юторів виконання тих самих стандартів.

22 травня міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс звинуватив Китай у наданні або підготовці до надання Росії «летальної допомоги» для використання у війні проти України. Китайське МЗС 23 травня у відповідь спростувало заяву Шаппса.

21 червня Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що минулорічний візит російського диктатора Володимира Путіна до Китаю допоміг забезпечити країну-агресора РФ платіжними альтернативами для обходу санкцій США.

2 липня посол США при НАТО Джуліанна Сміт заявила, що Китай продовжує постачати РФ товари подвійного призначення і таким чином підживлює війну Росії проти України.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему