Окупований Маріуполь «відбудовує» компанія, пов’язана із внуком ексгенпрокурора РФ Чайки – «Схеми»

14:00 22.07.2024

Ремонтом багатоповерхових житлових будинків у захопленому і зруйнованому армією РФ Маріуполі займається російська компанія з орбіти внука Юрія Чайки – колишнього генерального прокурора Росії, а нині повноважного представника президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі. 

Це у спільному розслідуванні встановили журналісти «Схем» (проєкт української служби Радіо Свобода) та видання «Бюро», пише Радіо Свобода.

За повідомленнями пропагандистських російських ЗМІ, ремонти підʼїздів, заміну електрощитових, роботи зі скління у місті Маріуполі, зокрема в Орджонікідзевському районі, на вулицях Олімпійській та Азовстальській, здійснює компанія «Премиум», роботою якої не задоволені місцеві мешканці.

Журналісти встановили, що співзасновником ООО «Премиум» (з грудня 2023 року компанія перереєстрована у Луганську за російським законодавством, до цього працювала в Ульяновську в РФ) є громадянин Росії В’ячеслав Кобець. Він є головою правління групи компаній «МБК», що займаються, зокрема, залізничними перевезеннями, торгівлею та будівництвом. У цю групу входить фірма «Первая гранитная мастерская». Вона випускає тротуарну та фасадну плитку в Новосибірській області. Бізнес-партнер Кобця в «Первой гранитной мастерской» – Сергій Артемович Чайка.

Це 22-річний онук колишнього російського генпрокурора Юрія Яковича Чайки. Сергій Чайка є співвласником десяти компаній у Росії, що проводять різноманітну діяльність: це вирощування зернових, надання в оренду транспорту, послуги у сфері дизайну, будівництва та інше. У власності Сергія, за інформацією з витоків із російської бази ДАІ, – Toyota Land Cruiser 200 та Mercedes-Benz E-Class. На фото у соцмережі Вконтактє Сергій Чайка позує у кріслі приватного літака, у формі автогонщика та на тлі льодової арени. Журналісти звернулися до Сергія Чайки за коментарем через Telegram, але відповіді не отримали.

Російські війська захопили Маріуполь у травні 2022 року, після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.
 

Ще на цю тему