Байден передав главам Держдепу і Мінфіну частину повноважень щодо закону на підтримку України

08:00 23.07.2024

Президент США делегував міністрові фінансів Джанет Єллен та держсекретареві Ентоні Блінкену деякі свої повноваження відповідно до закону, який регламентує використання російських суверенних активів на користь України (REPO).

Як передає Укрінформ, Байден підписав відповідний меморандум, у якому зазначив, що згідно із законом «Відновлення економічного процвітання і можливостей для українців» уповноважує цих посадовців здійснювати передбачені документом дії.

Закон REPO, ухвалений у квітні цього року, встановлює порядок конфіскації російських суверенних активів і розпорядження ними. Вони включають кошти та інше майно, Російського фонду прямих інвестицій Центрального банку та Мінфіну РФ.


Відповідно до закону, президент зобов’язує фінансові установи США повідомляти Міністерство фінансів про будь-які російські активи, що в них перебувають. Глава Білого дому може їх конфіскувати та передати до Фонду підтримки України, створення якого передбачено цим документом.

Державний департамент використовує цей фонд для компенсації Україні шкоди, заподіяної російським вторгненням, зокрема для відновлення країни й гуманітарної допомоги українському народові.


Документ також зобов’язує президента домагатися створення спільно з іноземними партнерами міжнародного механізму компенсації Україні з використанням російських суверенних активів, конфіскованих в інших країнах.

У законі REPO зазначається, що Сполучені Штати мають очолювати міжнародний санкційний режим щодо заморожування російських активів спільно з партнерами.

Нагадаємо, положення закону REPO, який передбачає конфіскацію та спрямування на відновлення України заморожених активів Росії, були ухвалені в рамках закону про додаткове фінансування потреб нацбезпеки США. Цей документ був підписаний президентом США 24 квітня, він також містить понад $60 млрд допомоги Україні.

Ще на цю тему