Попри власне бажання Словаччина озброює Україну, - Bloomberg

13:40 23.07.2024

Словаччина публічно виступає проти військової підтримки України. Проте снаряди, які виготовляють словацькі виробники, потрапляють у розпорядженні ЗСУ.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це пише Bloomberg.

Міністр оборони Словаччини наполягає на значному збільшенні виробництва боєприпасів. Цьогоріч виробництво великокаліберних снарядів у Словаччині очікується на рівні 125 тисяч одиниць, а у 2025 році країна хоче збільшити цей показник до 200 тисяч.

Але уряд не має повного контролю над тим, куди потрапляють ці снаряди, оскільки, за словами міністра оборони Роберта Калінака, покупці самі вирішують, що робити з придбаними боєприпасами.

Посадовець також заперечив, що продаж снарядів словацького виробництва Україні напряму або через третіх осіб суперечить позиції уряду, який виступає проти військової допомоги Києву.

"У нашій політичній декларації сказано, що ми не будемо надавати безкоштовну військову допомогу Україні, тому що таким чином ми будемо підтримувати конфлікт. Але ми не будемо обмежувати оборонне виробництво, коли воно підтримує валовий внутрішній продукт, тому що таким чином я б зашкодив інтересам Словаччини", – сказав Калінак.

Нагадаємо, Україна упродовж липня-серпня 2024 року має отримати ще 100 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи.

Ще на цю тему