Залужний: Технології стануть вирішальними у війні з Росією і визначатимуть глобальну безпеку

14:00 23.07.2024

Розвиток новітніх технологій фактично визначив новий етап у формах і способах воєнних дій, хто швидше їх опанує, той і буде вирішувати питання глобальної безпеки.

Про це заявив посол України у Великій Британії Валерій Залужний під час виступу в Лондонському Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм дипломата.

Залужний зауважив, що після повномасштабного вторгнення Росії ми зрозуміли, що витримати удар, дати гідну відсіч ворогу – це лише початок складнішого етапу протистояння, який полягає в пошуку свого особливого шляху перемоги.


«Саме пошук цього особливого шляху привів нас до розуміння вже осяжних контурів революційних змін насамперед у військовій справі… Ще зовсім недавно можна було з упевненістю сказати, що саме безпілотні системи стають основною причиною змін стратегій, форм та способів застосування. Але вже сьогодні в поняття нової стратегії ведення війни, імовірно, необхідно вносити ширше поняття – технології», - зазначив ексголовнокомандувач.

Він акцентував, що розвиток технологій впливає на форми їхнього застосування, і лише нові форми застосування впливають на структуру армій, що воюють. За прогнозом Залужного, ця тенденція є невідворотною і буде зберігатися.

«Технології як сукупність не лише інноваційних рішень, а й комплекс заходів щодо розробки, наукового супроводу, підготовки, розробки доктрин, які змінять ситуацію на полі бою в умовах наявних переваг противника у воєнному потенціалі та ресурсах. Говорячи простіше, вже сьогодні ми винайшли спосіб, як воювати і перемагати проти сильніших армій у ХХІ столітті. Очевидно, що саме технології мають забезпечити стійкість української нації», - вважає посол.

Водночас він зауважив, що російсько-українська війна ще не є війною майбутнього. За його словами, вона є лише війною перехідного періоду, але саме наша війна формує нові правила.


«Сукупність таких факторів, як обмеженість ресурсів, відсутність належної підтримки, неможливість зосередитися на виробництві традиційних засобів боротьби призвело до значних змін на полі бою українсько-російської війни. Фактично розпочався новий етап у формах і способах воєнних дій. Ми бачимо, як науково-технічний прогрес привів у рух колесо історії та вивів на поле бою технології, які, найімовірніше, стануть вирішальними в цій війні і, найголовніше, стануть основою глобальної безпеки майбутнього. Хто швидше оволодіє цими технологіями – демократичний світ чи світ тиранії, буде залежати саме від нас», - наголосив Залужний.

Він підкреслив, що технології чекатимуть на сміливих і здатних їх опанувати. «Хто їх опанує, той і буде вирішувати питання глобальної безпеки. Важко сказати, як буде розвиватися ситуація надалі.Напевно зрозуміло лише одне – тиранам війна буде потрібною постійно для внутрішнього користування як інструмент утримання влади. Решта ж має вибудувати надійний захист від них», - застеріг політик.

Ексголовнокомандувач зазначив, що сьогодні саме в Україні знаходять шляхи для виживання та створюють технології, але через зрозумілі причини не можуть їх масштабувати.

«З іншого боку, в наших партнерів є ресурси, але немає прикладного й практичного поля, щоб їх випробовувати. Тільки разом ми зможемо ефективно використати ресурс, адже час вже працює не на нас», - резюмував він.

Як повідомляв Укрінформ, посол України у Великій Британії Валерій Залужний обговорив із генеральним секретарем Міжнародної морської організації Арсеніо Домінгесом безпеку зернових коридорів і наголосив на необхідності покаранні РФ за крадіжки українського зерна.

Теми:

Ще на цю тему