Суд скасував арешт на яхту Медведчука

15:40 23.07.2024

Суд у Хорватії скасував арешт на яхту Royal Romance зрадника України, колишнього олігарха Віктора Медведчука.

Як інформує видання «USM» АРМА досі не змогла реалізувати арештовану в Хорватії яхту Віктора Медведчука, повідомив перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

За його словами, Україна може взагалі втратити цей актив, адже Окружний суд міста Спліт скасував арешт на яхту через відсутність обвинувального акту по кримінальній справі від Офісу генпрокурора. 

У квітні 2022 року Офіс генпрокурора скерував запит про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Хорватії. Суд виконав запит, арештував майно Медведчука на два роки — це максимальний строк, передбачений законодавством країни — і передав до АРМА для подальшої реалізації.

Рішення суду Хорватії передбачає, що кожні три місяці перевірятимуть наявність подальших умов для застування тимчасових заходів.

Загалом Офіс генпрокурора направив шість запитів про продовження строку арешту яхти, які хорватська сторона задовольнила та успішно виконала. З моменту надходження рішень українських та хорватських судів, у період з червня 2022 по червень 2023 року АРМА не здійснювало жодних заходів, спрямованих на виконання рішень судів. Йдеться також про формування правового поля та опрацювання механізмів реалізації арештованих активів.

Отже, з моменту отримання двох рішень національного суду та легалізованих рішень хорватським судом м. Спліт, АРМА не дало жодних результатів. Лише починаючи з липня 2023 року, АРМА розпочало роботу щодо процедури реалізації арештованих активів за кордоном. І в той час, коли АРМА вже визначило аукціонний будинок-переможець, який займатиметься продажем яхти, останній відмовився від її реалізації, як і його попередник. 

У червні 2024 року Вищий кримінальний суд Хорватії своїм рішенням повернув справу на розгляд до Окружного суду м. Спліт та визначив іншого суддю у зазначеній справі.

25 червня суд ухвалив рішення про скасування арешту на яхту Royal Romance. В рішенні зазначено, що підставою скасування є ненадання обвинувального акту по кримінальній справі від Офісу генпрокурора.

Наразі активи Медведчука (зокрема й яхта Royal Romance) заблоковані рішенням Постійної Урядової робочої групи з питань санкцій Республіки Хорватія. Санкції блокують можливість виходу яхти з порту, однак не розв’язують питання комплексно і не дозволяють реалізувати чи використати майно в інтересах держави.

Тобто затягування в розслідуванні кримінальних проваджень проти зрадника України Віктора Медведчука призвели до скасування арешту яхти в одному з чотирьох проваджень, а АРМА не може виконати національні рішення судів з реалізації судна. На додаток, така ситуація загрожує тим, що Україна може взагалі втратити цей дороговартісний актив.

Ще на цю тему