На додачу до САУ K9 для Румунії, Корея побудує з нуля завод з їх виробництва

18:00 25.07.2024

Контракт з Румунією на 920 млн доларів за 54 САУ K9 передбачає повернення до румунської економіки 736 млн доларів за офсетною угодою.

Два тижні тому було оголошено про укладання Румунією твердого контракту з корейським оборонним гігантом Hanwha на постачання трьох дивізіонних комплектів самохідних артилерійських систем K9 у загальній кількості 54 САУ та 36 бронемашин підвезення та заряджання K10, пише Діфенс Експрес.

Вартість контракту становила 920 млн доларів, тобто по 306 млн доларів за дивізіон з 18 артсистем. Або по 17 млн доларів за одну умовну САУ у комплексному постачанні, до якого також входять запасні частини, включно зі стволами, супутнє оснащення та певна кількість артилерійських снарядів.

І хоча ціна на корейські самохідні артустановки не є рекордною, зокрема PzH 2000 коштує 18,4 млн євро - 20 млн доларів, важливою додатковою умовою контракту є офсетні зобов'язання. Вони також відомі, як компенсаційні контракти, за якими країна-продавець зобов'язується повернути частину коштів до економіки країни-покупця шляхом закупівлі продукції чи інвестицій.

І у випадку контракту з Румунією, загальний відсоток вартості офсетних угод має становити цілих 80%. Тобто 736 млн доларів мають повернутись в румунську економіку і корейці обрали варіант з прямим інвестуванням. Сеул просто побудує з нуля завод у Румунії, де і будуть вироблятися ці САУ K9 на умовах локалізації і тому мова також йде про передачу технологій. Про це пише Defense Romania з опорою на інсайд від Hanwha.