США та Канада підіймали винищувачі через спільний політ бомбардувальників Китаю та РФ до Аляски

12:00 26.07.2024

Російські і китайські бомбардувальники, які цього тижня наблизилися на 200 миль (трохи більше 320 км - ЦН) до узбережжя Аляски, вперше спільно підлетіли так близько до території США.

Про це заявив очільник Пентагону Ллойд Остін, передає Цензор.НЕТ з посиланням на Politico.

Через інцидент Канада та США підняли в небо винищувачі F-35, F-16. та F-18, щоб стежити за бомбардувальниками.

"Перехоплення, про яке NORAD оголосило у середу ввечері, означало, що ми вперше бачимо, як ці дві країни літають разом. Я думаю, що найближча точка підходу була приблизно в 200 милях (трохи більше 320 км) від нашого узбережжя", - пояснив Остін.

Політ викликав занепокоєння у Вашингтоні та Оттаві щодо того, що Пекін і Москва знайшли новий спосіб співпраці так близько до Північної Америки.

Остін зазначив що бомбардувальники відстежувалися протягом більшої частини їхнього польоту, і це не було сюрпризом для NORAD.

Хоча це не рідкість, коли російські літаки обходять повітряний простір США навколо Аляски, спільний політ свідчить про дедалі наполегливішу позицію Китаю та його розширення військових відносин з Росією. Політ стався за кілька годин до того, як президент Джо Байден мав виступити з промовою в Овальному кабінеті, щоб пояснити, чому він вибуває з президентських перегонів.

Видання зазначає, що Москва та Пекін за останні роки поглибили військові відносини, особливо після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році. У серпні минулого року вони направили 11 військових кораблів до Алеутських островів, що призвело до розгортання у відповідь чотирьох американських есмінців з керованими ракетами і відстежування суден, які перебували в міжнародних водах.

Також читайте: Ми отримали чіткий сигнал, що Китай не шукає тимчасових рішень, а працює на стале вирішення проблеми війни, - Кулеба

У четвер речник міністерства оборони Китаю Чжан Сяоган заявив журналістам у Пекіні, що цей політ став восьмим "спільним повітряним стратегічним патрулюванням", яке здійснюють обидві країни з 2019 року, і навчання "не були спрямовані проти будь-якої третьої сторони, вони відповідають міжнародному праву і практикам та не пов’язані з поточною міжнародною та регіональною ситуацією".

Незважаючи на те, що Пекін наполягає на тому, що він не постачає Росії зброю, він збільшив експорт технологій подвійного призначення, зокрема мікрочіпів та інструменти для обробки, які мають як цивільне, так і військове застосування, тоді як Китай збільшив обсяг імпортованої ним російської нафти.

"Це стосунки, які турбують нас головним чином через те, що Китай надає підтримку незаконній і непотрібній війні Росії в Україні і ми бачили докази цього. Сподіваємося, що у майбутньому це припиниться, але побачимо, як розвиватиметься ситуація і ці відносини", - розповів глава Пентагону.
 

Ще на цю тему