Вірменія домовляється про будівництво нового енергоблоку АЕС із Францією замість РФ

08:40 30.07.2024

Франція може збудувати новий енергоблок Вірменської атомної електростанції (ВАЕС) замість Росії.

Це питання обговорювалося під час візиту на станцію посла Франції у Вірменії Олів'є Декотіньї та представників французької компанії Framatom, яка є одним із найбільших світових виробників обладнання для атомних електростанцій, передає БізнесЦензор з посиланням на The Moscow Times.

Як повідомляється, керівництво ВАЕС висловило готовність співпрацювати з французькою стороною та вивчити пропозиції щодо реакторних технологій.

У червні 2023 року у Вірменії було створено міжвідомчу робочу групу з будівництва нового атомного енергоблоку. При цьому термін експлуатації діючих двох блоків ВАЕС продовжили до 2036 року та розпочали роботи з їхньої технічної модернізації.

Основним підрядником, який займається питаннями обслуговування ВАЕС, є російський "Росатом". Ядерне паливо на станцію також постачається з Росії. У листопаді 2022 року Вірменія підписала з "Росатомом" меморандум про будівництво нового енергоблоку ВАЕС в країні.

Вірменська АЕС – єдина в регіоні атомна електростанція, яка є одним із основних джерел електроенергії у країні. Станція складається з двох енергоблоків із реакторами типу ВВЕР-440. Встановлена теплова потужність одного блоку становить 1375 МВт, а електрична потужність – 440 МВт.

Влада Вірменії останнім часом обговорює варіант будівництва нової АЕС не за російськими, а за західними модульними технологіями.

Так, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявляв, що Єреван веде переговори щодо цього питання з Вашингтоном.

"Незабаром делегація Вірменії поїде в США, щоб на місці ознайомитися з можливостями модульних реакторів", – говорив Пашинян наприкінці травня.

До цього міністр територіального управління та інфраструктури Вірменії Гнел Саносян говорив, що Єреван планує розпочати будівництво нової АЕС у 2026-2027 роках. За його словами, у планах вірменської сторони розпочати експлуатацію об'єкта після припинення діяльності діючої станції у 2036 році.

Раніше повідомлялося, ш російська держкорпорація "Росатом", якій досі вдається уникати санкцій, збільшила виторг від своїх операцій за кордоном у 2023 році до рекордних $16 млрд.

Операції за кордоном принесли "Росатому" понад половину виторгу (майже 1,5 трлн рублів за поточним курсом). У 2022 році російський держконцерн "Росатом" збільшив виторг за кордоном на 20% – до $11 млрд.

При цьому Росія використовує "Росатом" для обходу санкцій – через нього їй вдається купувати електроніку та сировину для виробництва зброї, писало видання The Washington Post.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему