Санкції працюють: Російські авіакомпанії почали втрачати західні літаки

09:00 30.07.2024

Російські авіакомпанії почали втрачати літаки західних виробників унаслідок дії санкцій, які обмежили постачання в країну нових лайнерів і заборонили обслуговування наявних.

За даними Росавіації, з кінця жовтня 2023 року по 26 червня 2024 року кількість придатних для польотів авіалайнерів у парку 13 найбільших авіакомпаній РФ зменшилася на 3% – до 693 повітряних суден, пише БізнесЦензор із посиланням на The Moskow Times.

Росавіація враховує тільки ті літаки в авіапарку перевізників, які отримали сертифікат льотної придатності (СЛГ), його відкликають, якщо судно з якоїсь причини не здійснює польоти понад 180 днів.

Найбільше літаків за вказаний період вибуло з експлуатації у авіакомпанії "Росія" (входить до групи "Аерофлот"), яка втратила 12 суден. Загалом у її парку залишається 124 літаки. Водночас на "консервації" перебувають 19 лайнерів, повідомив представник "Росії". Серед них шість Boeing-747, три Boeing-777, два Airbus A319, один Boeing 737 та сім Superjet 100 російського виробництва.

По п'ять літаків втратили авіакомпанії S7 та "Ямал", по два – "Ютейр" та "Аерофлот". Джерела видання підтвердили, що зменшення парку літаків S7 обумовлене проблемами з обслуговуванням лайнерів Airbus A320neo та A321neo: на них встановлені двигуни Pratt&Whitney нового покоління, які не ремонтують у Росії.

Представник "Аерофлоту" заявив, що всього у компанії 171 літак, з них 96% перебувають у стані льотної придатності та виконують польоти, а інші "проходять різні форми технічного обслуговування".

Як повідомлялося, наприкінці червня з офіційного сайту Росавіації зникли дані про кількість літаків у парку російських авіакомпаній. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему