Два кораблі – втікачі з Чорного моря помітили у російському Каспійську / Фото

10:40 30.07.2024

Під час святкування дня ВМФ у Каспійську помітили два ракетні кораблі Чорноморського флоту РФ, що втекли з Чорного моря.

Скрини з цими кораблями опублікував Андрій Харук на платформі BlogSpot, пише Мілітарний

На відео під час урочистостей, які відбулися у неділю, 28 липня, потрапили, зокрема, два малі ракетні кораблі (МРК) «Амур» і «Туча» проєкту 22800 (шифр «Каракурт»).

Обидва кораблі будувалися на Зеленодольському заводі ім. Горького для Чорноморського флоту РФ. Після спуску на воду вони прибули в Чорне море для добудови і випробувань.

Однак, на початку травня з’ясувалося, що росіяни їх вивели з Чорного моря, вірогідно побоюючись їх втрати від українських ракетних ударів чи морських дронів-камікадзе.

МРК проєкту «Каракурт» у Каспійську. 28 липня 2024. Зображення: Андрій Харук на платформі BlogSpot

OSINT-аналітик MT Anderson виявив МРК «Туча» на супутникових знімках російської військово-морської бази у Каспійську.

МРК проєкту «Каракурт» у Каспійську. 28 липня 2024. Зображення: Андрій Харук на платформі BlogSpot

Тепер з’ясувалося, що на цій базі Каспійської флотилії ВМФ РФ також перебуває МРК «Амур», який отримав бортовий номер 646, про що раніше повідомляли російські пропагандистські сайти.

Нагадаємо, що внаслідок ракетного удару літаками Повітряних Сил ЗСУ на початку листопада минулого було уражено однотипний російський корабель «Аскольд» на суднобудівному заводі заводу «Затока» у Керчі в тимчасово окупованому Криму. Окупанти мали намір спустити цей МРК на воду та ввести до складу Чорноморського флоту РФ у грудні 2023 року.

Проте, навіть перебування цих кораблів у Каспійському морі дозволяє їм застосовувати крилаті ракети «Калибр» для ударів по території України.

Малі ракетні кораблі проєкту 22800 «Каракурти» насамперед є носіями крилатих ракет. На борту корабля встановлена вертикальна пускова установка на вісім комірок для крилатих ракет «Калибр». Окрім них, також можуть бути встановлені протикорабельні ракети «Оникс».

Артилерійське озброєння кораблів проєкту включає 76,2-мм автоматичну універсальну артилерійську установку АК-176МА, дві шестиствольні 30-мм установки АК-630М, а також дві 12,7-мм кулеметні установки «Корд». Протиповітряну оборону МРК забезпечує корабельна версія зенітного ракетно-артилерійського комплексу «Панцирь-МЭ».
 

Ще на цю тему