Туреччина запроваджує збір за викиди з суден, що заходять в порти країни

12:00 30.07.2024

Турецький парламент схвалив план щодо механізму ціноутворення на викиди CO2 для судноплавства. Збір стягуватиметься з судновласників за викиди вуглекислого газу з торгових суден, що заходять у турецькі порти і залишають їх.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Зазначається, що найближчим часом буде випущено постанову, яка визначає типи суден, на які буде поширена дія нового закону, тоннаж, ставки збору, а також процедури моніторингу, звітності та перевірки викидів. Передбачається, що ця політика регулюватиме понад 10 млн тонн CO2.

Крім того, турецький уряд планує розробити та впровадити національну систему торгівлі викидами (ETS).

"Зі зростанням обсягів перевалки контейнерів ЄС у турецьких портах посилюються заклик до оптимізації Європейської системи торгівлі викидами (EU ETS), щоб уникнути перенаправлення суден до країн, що не входять до ЄС. При цьому оновлена EU ETS, яка була ухвалена минулого року, дозволяє Єврокомісії включати порти трансшипменту за межами Євросоюзу до свого механізму податку на викиди вуглекислого газу", - пояснює видання.

За даними міністерства транспорту та інфраструктури Турецької Республіки, у транзиті через турецькі порти в січні-травні цього року пройшло 1,2 млн TEU, на 54% більше, ніж за перші 5 місяців 2023 року. З цього обсягу 28%, або 340 тис. TEU посідає маршрути на країни ЄС.

Ці цифри викликали побоювання, що деякі перевізники можуть потенційно перевалювати контейнери через Туреччину, щоб уникнути сплати податків ЄС на викиди СО2. Після закриття цієї лазівки, реалізація політики ETS у сфері судноплавства дозволить гармонізувати морську торгівлю між Туреччиною та ЄС.
 

Ще на цю тему