У РФ зобов'яжуть блогерів і власників каналів повідомляти про себе в Роскомнагляд

11:00 31.07.2024

Державна дума РФ прийняла у третьому, остаточному читанні поправки до законодавства, згідно з якими власники блогів та каналів у сервісах миттєвих повідомлень з кількістю передплатників понад 10 тисяч зобов'язані передати до Роскомнагляду інформацію про себе.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Поправка була напередодні внесена до законопроєкту щодо посилення уваги до продажу сім-карт до мобільних телефонів. За два дні її прийняли відразу у двох читаннях.

Які саме відомості мають повідомляти блогери та власники каналів, встановить уряд РФ. Якщо відомості не будуть надані, законо передбачає заборону на розміщення у таких каналах реклами, на репост іншими каналами їх повідомлень та на збір донатів. Яким чином російська влада добиватиметься дотримання цих заборон і каратиме за їх недотримання, поки незрозуміло.

Необхідність ухвалення законопроєкту ініціатори пояснили поширенням анонімних телеграм-каналів.

Держдума також проголосувала за поправку, що зобов'язує власників соцмереж, аудиторія яких перевищує 500 тисяч користувачів на добу, надавати відомості про користувачів на запит Роскомнагляду чи ФСБ.

У тому ж законі, ухваленому у вівторок, Держдума прописала обмеження на кількість сім-карток, які можуть бути зареєстровані на одну особу: не більше 10 для іноземців і не більше 20 для громадян Росії.

Ще на цю тему