Міноборони Росії заявило про початок третього етапу ядерних навчань

15:40 31.07.2024

Міністерство оборони Росії 31 липня заявило про початок третього – останнього – етапу навчань нестратегічних ядерних сил.

Як йдеться у повідомленні, «будуть відпрацьовані питання підготовки частин... до бойового застосування нестратегічної ядерної зброї». У третьому етапі тренувань візьмуть участь військові Центрального та Південного військових округів, а також повітряно-космічні сили, пише Радіо Свобода.

У заяві російського відомства також сказано, що буде відпрацьовано завдання отримання ядерних боєприпасів для оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер-М», спорядження ними ракет-носіїв та «прихованого висування у призначені позиційні райони для підготовки до проведення електронних пусків».

У перших двох етапах навчань брали участь частини Ленінградського та Південного округів, а також ПКС та флоту. У них брали участь і збройні сили Білорусі, де також розміщено тактичну ядерну зброю.

Про проведення навчань нестратегічних ядерних сил Міноборони Росії оголосило 6 травня. Таке доручення дав президент Володимир Путін - як повідомляло військове відомство, «у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб на адресу Російської Федерації».

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков тоді заявляв, що навчання спровоковані заявами президента Франції Еммануеля Макрона, тодішнього глави МЗС Великої Британії Девіда Кемерона та представників США, зокрема, про можливість відправки до України військовослужбовців країн Заходу.

Перший етап навчань пройшов у травні, а другий – у червні.

Нестратегічна (або тактична) ядерна зброя – ядерні боєприпаси, засобами доставки яких є ракети щодо малого радіусу дії та які мають відносно малу потужність. Зокрема тактичну ядерну зброю можуть застосовувати ракетні комплекси «Іскандер».

Теми:

Ще на цю тему