Румуни обирають новий ЗРК малої дальності для своєї армії, та отримують доволі цікаві пропозиції

17:00 31.07.2024

Міноборони Румунії зараз веде тендер по вибору нового зенітно-ракетного комплексу малої дальності для своєї армії, щоб знайти заміну старим американським комплексам MIM-23 Hawk.

Передбачається, що результати тендерного відбору будуть оприлюднені в 2024 році, за контракт від румунського оборонного відомства між собою змагаються одразу кілька провідних світових виробників засобів протиповітряної оборони, зокрема ізраїльська оборонна компанія Rafael із ЗРК Spyder.

На цьому тлі, як пише профільний портал Defense Romania, Ізраїль вирішив зробити Румунії доволі цікаву та заманливу пропозицію. Мовляв, якщо румунське оборонне відомство на конкурсі по ЗРК малої дальності обере саме Spyder, то на румунській території буде збудовано навіть завод по виробництву таких комплексів, а сама Румунія стане навіть експортером засобів протиповітряної оборони для інших країн.

Ба більше, якщо Румунія обере саме ізраїльський ЗРК малої дальності для своєї армії, то Ізраїль має намір збудувати на румунській території одразу кілька оборонних заводів, на потужностях яких начебто можна буде виробляти усі види озброєнь, починаючи з пістолетів і закінчуючи танками.

При цьому мова про захід для роботи в Румунії не тільки Rafael, але й інших крупних ізраїльських оборонних компаній, як наприклад Elbit Systems та IAI.

Щоправда, у цьому всьому є один важливий нюанс. Такі обіцянки для Румунії заявив посол Ізраїлю в цій країні Реувен Азар, строк перебування якого однак добігає до кінця, а далі він має очолити дипломатичне представництво Ізраїлю в Індії.

Як саме цей нюанс може вплинути на подальшу реалізацію обіцянок Ізраїлю, оцінити поки складно, але сам факт потрібно зафіксувати.

 

Ще на цю тему