Китай вирішив заборонити експорт усіх безпілотників, які можна використовувати на війні – AP

09:00 01.08.2024

Влада КНР вирішила заборонити експорт усіх цивільних безпілотних літальних апаратів, які можуть використовуватися у військових цілях або у терористичній діяльності. 

А деякі функції решти безпілотних літальних апаратів будуть обмежені. Зміни набудуть чинності з 1 вересня. Про це пише видання AP із посиланням на заяву Міністерства торгівлі КНР, інформує Цензор.НЕТ.

У повідомленні йдеться, що відповідне рішення також має запобігти використанню безпілотників для "розповсюдження зброї масового знищення".

Також Пекін має намір обмежити експорт лазерів інфрачервоного зображення для цілевказування та високоточного вимірювального обладнання. Такі товари внесуть до списку експортного контролю.

Водночас оборонне відомство Китаю повідомило, що скасує тимчасові обмеження, накладені на експорт цивільних дронів. Про які саме безпілотники йдеться міністерство не уточнює, але минулого року Пекін обмежив експорт безпілотників дальнього радіусу дії через війну Росії проти України.

Раніше офіційні особи США та країн Євросоюзу неодноразово наголошували на тісній співпраці між КНР та Росією. 

Зокрема, радник Білого дому Джон Кірбі заявляв, що китайські компанії продовжують постачати Росії компоненти, які використовують для виготовлення військового обладнання та систем озброєння.

Також генсек НАТО Єнс Столтенберг раніше заявляв, що Китай відіграє ключову роль у підтримці війни Росії проти України, надаючи 90% мікроелектроніки та електронного обладнання, що використовується у виробництві російських ракет, бомб і бойових танків.
 

 

Ще на цю тему