У Держдепі США відповіли, за яких умов готові відновити підтримку Грузії

14:40 01.08.2024

Cполучені Штати будуть готові відновити програми підтримки уряду Грузії у разі відмови влади від антизахідного та антидемократичного курсу.

Про це на брифінгу сказав представник Державного департаменту Ведант Пател, пише Європейська правда.

Він прокоментував рішення США заморозити $95 млн допомоги на користь Грузії через антизахідний курс грузинської влади.

"США пішли на цей крок через останні антидемократичні дії та неправдиві заяви грузинської влади, що несумісні з критеріями членства як у ЄС, так і у НАТО", – зазначив він.  

Пател нагадав, що опитування підтверджують прагнення абсолютної більшості грузинського населення до членства у ЄС, але влада своїми діями веде країну у протилежному напрямку. 

"Ми продовжимо закликати грузинську владу повернутися на шлях демократії та євроатлантичної інтеграції шляхом скасування закону про іноземний вплив, відкликання інших суперечливих проєктів, припинення кампанії дезінформації і зобов’язання прозоро провести вибори і передвиборчу кампанію, з допуском міжнародних і національних спостерігачів", – зазначив Пател, додавши, що у такому разі США могли би надавати подальшу допомогу Грузії як демократичному партнеру.

Він також зауважив, що напруга між офіційним Тбілісі і Вашингтоном не означає зміну ставлення США до грузинського народу, і програми з підтримки демократії, верховенства права, незалежних ЗМІ у Грузії тощо продовжаться.

Як повідомлялося, з 1 серпня у Грузії запрацював реєстр для реєстрації неурядових організацій та ЗМІ зі значною часткою іноземного фінансування, який було створено на основі закону про "іноагентів".
 

Ще на цю тему