«Це втрата на роки» – краєзнавець про масове висихання кизилових дерев у Криму

08:40 02.08.2024

В анексованому Росією Криму масово сохнуть кизилові дерева, особливо це помітно в передгірній частині Кримського півострова. Про це Крим.Реалії розповів кримський краєзнавець із Білогірська, ім'я якого не називають з міркувань безпеки.

За його словами, у передгір'ях Білогірського району кизилові дерева масово гинуть із другої половини липня.

«Кизилові дерева масово хворіють, сохнуть та гинуть. Швидше за все, аномальна спека разом із тривалою посухою послабили кизилові дерева, які хоч і належать до порівняно посухостійких, але коренева система у них неглибока – до 40 сантиметрів, тому дерева ослабли і, можливо, тут ми маємо справу з розвитком якогось захворювання специфічного для цього виду, бо інші дерева поряд залишаються зеленими», – розповів він Крим.Реалії.

За словами краєзнавця, ситуація тривожна, бо загрожує загибеллю тисяч кизилових дерев.

«За моїми спостереженнями, йдеться про тисячі дерев. Кизил для жителів кримського передгір'я є дуже важливим, його заготовляють тоннами. Тепер цій галузі завдано величезної шкоди. Для відновлення кизилових дерев потрібні довгі роки, сама рослина довгожитель – живе до 250 років», – зазначив він.

У Сімферополі через посуху та аномальну спеку масово сохнуть берези. У Криму цього літа через аномальну спеку відбуваються численні пожежі, внаслідок яких загинула рослинність на сотнях гектарів. Наприклад, ліс, що згорів у Карадазькому заповіднику, відновлюватиметься протягом століття і лише за умови правильного вибору посадкового матеріалу.

Ще на цю тему