Реструктуризація боргу сприятиме фінансовій стабілізації економіки - експерт

11:20 02.08.2024

Реструктуризація, на яку нещодавно погодився Комітет власників єврооблігацій, допоможе досягти у найближчі три роки цілей стабілізації економіки.

Як передає Укрінформ, про це повідомив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій під час вебінару «Чи вдалою була реструктуризація боргу?».

“Реструктуризація єврооблігацій, на яку погодилися кредитори, дозволить суттєво зменшити навантаження на державний бюджет. У наступні 3,5 року Україна заощадить близько 12,2 млрд дол. (приблизно 500 млрд грн за поточним курсом) на обслуговуванні та погашенні боргу”, - зазначив Паращій.

Зокрема, у 2024 році економія становитиме близько 173 млрд грн, а в 2025-му - приблизно 130 млрд грн. Ці кошти можуть бути спрямовані на інші важливі витрати, включно з обороною.

“Менш публічною, але стратегічно важливою метою було збереження конструктивних відносин з тримачами єврооблігацій. Це дозволяє уникнути судових позовів та зберегти можливість залучення коштів у майбутньому, особливо в перехідний період після завершення війни, коли обсяги міжнародної допомоги можуть зменшитися”, - підкреслює експерт.

Паращій наголошує, що досягнення цієї мети створює більш стабільну фінансову основу для України в умовах поточних викликів та майбутнього відновлення економіки.

Ще на цю тему