У Грузії вшанували пам’ять Лесі Українки з нагоди 111-х роковин її смерті

17:00 02.08.2024

У грузинському місті Сурамі, де 111 років тому обірвалося життя Лесі Українки, а також у Батумі, 1 серпня відбулися заходи зі вшанування пам’яті видатної української поетеси.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України в Грузії.

Так, у Сурамі колектив посольства України поклав квіти до першого пам'ятника Лесі Українці, створеного грузинською скульпторкою Тамар Абакелія, і встановленого 1952 року поряд з будинком, де останні дні провела літераторка.

Також у Сурамі покладанням квітів Лесю Українку вшанували представники Грузинсько-української платформи.

У посольстві нагадали, що зараз продовжується розбудова нової будівлі музею-бібліотеки Лесі Українки, який за планами грузинської сторони вже найближчим часом має завершитися.

Консул Андрій Білик подякував грузинській стороні, зокрема голові Товариства Лесі Українки Таріелу Гоголадзе та директорці музею Лії Садрадзе за їх вклад у збереження пам’яті про видатну українську поетесу, життя та творчість якої невід’ємно пов’язані з Грузією.

У Батумі квіти до пам’ятника Лесі Українці поклали активісти спільноти «Майдан Батумі».

«Леся Українка була справжньою бунтаркою, не любила, коли її жаліли, і жила максимально насиченим життям. Вірші цієї відомої поетеси наповнені темою рівності прав жінок і чоловіків, захопленням природою та любов'ю до рідної Батьківщини», – йдеться на фейсбук-сторінці спільноти.

Нагадаємо, у Тбілісі українські діти присвятили Лесі Українці флешмоб «Ні, я жива, я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!».

Ще на цю тему