У Туреччині обіцяють, що корвет «Гетьман Іван Виговський» вийде у море в 2026 році

14:20 02.08.2024

Корвет «Гетьман Іван Виговський», що будується в Туреччині для ВМС України та був вчора урочисто спущений на воду, здійснить своє перше плавання у 2026 році. Передача військового корабля Україні запланована на перший квартал 2027 року.

Про це на церемонії з нагоди спуску на воду корвета «Гетьман Іван Виговський» сказав Озгюр Гюлерюз, генеральний директор турецької суднобудівної компанії STM, яка будує корвети для ВМС України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будівництво другого корабля в рамках нашого проєкту почалося в 2022 році. Цей корабель здійснить своє перше плавання в 2026 році. Другий корабель буде переданий ВМС України в першому кварталі 2027 року», - сказав Гюлерюз.

За його словами, Туреччина в суднобудуванні досягла рівня як забезпечення потреб власних збройних сил, так і допомоги дружнім країнам, зокрема у передачі досвіду та технологій.

«Ми пишаємося тим, що виробляємо сучасні корвети для України, стратегічного партнера нашої країни… Хотів би наголосити, що ми завжди з Україною, яка переживає складний процес як держава, ми продовжуватимемо нашу роботу щодо зміцнення українського флоту», - наголосив Гюлерюз.

Керівник STM нагадав про те, що проєкт з будівництва корветів для ВМС України було розпочато у 2020 році після зустрічей делегацій України та Туреччини. Пізніше була підписана низка документів у сфері безпеки та оборони. Перший корвет «Гетьман Іван мазепа» було спущено на воду у жовтні 2022 року, у кінці травня 2024 року розпочалися навігаційні приймальні випробування.

Ще на цю тему