Переговори Заходу із РФ про великий обмін в’язнями тривали понад два роки - Reuters

18:20 02.08.2024

Переговори між Заходом та Москвою, які призвели до великого обміну ув’язненими 1 серпня, насправді почалися понад два роки тому, ще до затримання журналіста видання WSJ Евана Гершковича.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Як зазначається, росіяни були готові до переговорів протягом кількох місяців після затримання американської баскетболістки Бріттні Грайнер у РФ у лютому 2022 року.

Вони неодноразово зверталися до Вашингтона з пропозицією обміняти Грайнер та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, засудженого в РФ за шпигунство, в рамках угоди щодо звільнення російського кілера Вадима Красікова. Однак американці не вважали цю пропозицію серйозною, оскільки Красіков відбував довічне ув'язнення у ФРН.

На початку року радник Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся зі своїм німецьким колегою Єнсом Плетнером, щоб спробувати з'ясувати, як укласти угоду, з метою звільнення Вілана. Грайнер обміняли у грудні 2022 року на торговця зброєю Віктора Бута.

Державний секретар Ентоні Блінкен також обговорював це питання з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок в кулуарах зустрічі в Японії 17 квітня 2023 року. Вони запропонували новий поворот – якщо німці звільнять Красікова, то отримають натомість російського опозиціонера Олексія Навального.

У березні 2023 року у РФ затримали ще одного громадянина США - репортера WSJ Евана Гершковича. У жовтні 2023 року Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку "Радіо Свобода", також затримали та посадили під арешт.

Після цього, за словами американського посадовця, Вашингтон зробив Москві ще одну пропозицію щодо обміну, яка не включала Красікова. Втім вона була відхилена.

Наприкінці квітня Джо Байден надіслав Шольцу листа, в якому описав складність потенційної угоди з РФ. У червні Шольц, схоже, був готовий схвалити німецьку частину угоди – Красіков буде звільнений, що дасть старт багатоетапному обміну ув'язненими.

Вашингтон передав свою нову пропозицію Москві, а потім став чекати, після чого з РФ почали надходити обнадійливі сигнали.

Зрештою, два тижні тому Вашингтон отримав офіційне повідомлення про те, що Москва готова здійснити таку угоду.

Ще на цю тему