У Криму вже восени може статися водна криза – експерт

21:00 03.08.2024

У тимчасово окупованому Криму восени може статися водна криза за умови відсутності певної кількості опадів. Першочергово це на собі відчують мешканці Сімферополя та центральної частини Криму.

На цьому наголосив у коментарі Укрінформу професор, член експертної ради Кримськотатарського ресурсного центру з охорони довкілля та сталого розвитку Криму, координатор робочої групи «Екологія та економіка» ЕМ КП Євген Хлобистов.

"У Криму за місяць-півтора може статися водна криза за відсутності певної кількості опадів. Тоді може статися обміління водосховищ і може початися водна криза", - сказав він.

При цьому експерт зазначив, що першочергово нестачу води на собі відчують мешканці Сімферополя та центральної частини Криму.

За словами Хлобистова, проблем з водопостачанням у Криму додає також окупаційна влада півострова, яка веде несправедливий розподіл наявної води, подаючи її спершу на території, де перебувають російські військові, а також на курорти Ялти, Євпаторії, Феодосії.

"Неконтрольоване збільшення кількості населення і взагалі вся мілітаризація півострова призводять до того, що військові отримують воду в першу чергу без обмежень. Якщо буде дефіцит води, то в першу чергу це буде стосуватися пересічних мешканців Сімферополя та Центрального Криму. "Влада" Криму до останнього зберігатиме воду в Севастополі, де перебувають військові, та курортах Ялти, Євпаторії, Феодосії для того, щоб хоч і нечисленні відпочивальники не відчули на собі незручностей з постачанням води", - пояснив він.

При цьому експерт зауважив, що для кримчан є один позитивний момент – цьогорічний літній сезон на півострові практично "мертвий" і потреби у воді значно зменшилися.

Хлобистов підкреслив, що "на півострові вже чотири місяці ситуація аномально посушлива, але про засуху говорити ще рано, це буде зрозуміло пізніше.
 

Ще на цю тему