Атаки українських сил на територію окупованого Криму, російські кораблі та об'єкти на узбережжі Чорного моря в січні-червні 2024 року (база даних)

Моніторингова група редакції BlackSeaNews та
«Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі результатів власного моніторингу публікує базу даних атак дронів та ракет українських сил на територію окупованого Криму, російські кораблі та об'єкти в Чорному морі в січні-червні 2024 року*.

*Слід мати на увазі, що насправді кількість подібних випадків може бути значно більшою, а достовірність інформації про наслідки від російських джерел завжди свідомо спотворюється у бік зменшення.

Скорочення: БпЛА – безпілотний літальний апарат, МБЕК – морський безекіпажний катер (надводний дрон), ПКР – протикорабельна ракета, МО РФ – міністерстов оборони Російської Федерації, ППО – протиповітряна оборона, РЛС – радіолокаційна станція.

В січні-червні 2024 року, тобто за 182 дні, українські Сили оборони здійснили не менше 83 атак по об'єктах на території окупованого Кримського півострова, кораблях Чорноморського флоту Росії та російському Чорноморському узбережжю, тобто в середньому 1 раз на 3 дні.

В тому числі по об'єктах:

  • в Севастополі – не менше 26 атак, 31% від загальної кількості;

  • по кораблях флоту РФ в Чорному та Азовському морях – не менше 11 атак, 13%;

  • в Євпаторії, Сакському, Чорноморському та Роздольненському районах (Західний Крим) – не менше 19 атак, 23%;

  • в Джанкойському районі – не менше 8 атак, 9,6%;

  • в Феодосійському регіоні – не менше 5 атак, 6%;

  • по Чорноморському узбережжю РФ – не менше 17 атак, 20,5%.

Кількість атак по місяцям 2024 р.: січень – 12 атак; лютий – 14; березень - 11, квітень – 10, травень – 17; червень – 19.

* * *

Атаки українських сил на територію окупованого Криму, російські кораблі та об'єкти на узбережжі Чорного моря
в січні-червні 2024 року (за матеріалами власного моніторингу)

Січень 2024 року

  1. 02.01.2024. Севастополь. Ймовірно ракетна атака по аеродрому Бельбек (інформація потребує перевірки). Близько опівночі в районах, прилеглих до аеродрому Бельбек, відповідно до повідомилень мешканців селищ Фруктове та Верхньосадове, пролунало кілька потужних вибухів, які супроводжувались спалахами та загорянням безпосередньо на аеродромі. Вдень окупаційна влада міста Севастополя повідомила про "збиття ракети над акваторією Чорного моря".

  2. 04.01.2024. Євпаторія (район Червоної гірки), Сакський район, селище Новофедорівка, комбінований ракетно-дроновий удар. 04.01.2024 надійшла інформація про серію вибухів у західних районах ТОТ АР Крим. Місцеві мешканці повідомляли про проліт ракет. Ракетами уражено, ймовірно, підрозділ ППО поблизу селища Уютноє (Сакський район).
    Після 22.00 надійшла додаткова інформація про атаку БпЛА, свідками якої стали мешканці міст Саки, Євпаторія, Джанкой, селищ Новофедорівка та Віліно. Наявна офіційна інформація від ЗС України про ураження складів боєприпасів поблизу селищ Первомайське, Гришине, позицій ППО (аеродром Саки)

  3. 04 .01.2024. Севастополь, ракетний удар (Storm Shadow/SCALP). Під час нанесення ракетного удару знищено командний пункт 31 дивізії ППО Південного військового округу в Севастополі (Юхарина балка).
    За наявною інформацією ракета (ракети) влучили у вхід до заглибленого пункту управління, відбулось обвалення підземних тунелів, споруда, ймовірно, повністю виведена з ладу. В результаті удару загинуло кілька десятків російських військових, в тому числі офіцерський склад (інформація потребує перевірки). Підтверджено загибель командира 3 радіотехнічного полку 4 армії ВКС и ППО ЗС РФ полковника Вадима Наільйовича Ісмагілова, поховання якого відбулось 11.01.2024 у місті Челябінськ. Російське МО повідомило про втрату 23 військовослужбовців.

  4. 04.01.2024. Краснодарський край (РФ), місто Новоросійськ, атака БпЛА невстановленого типу (інформація потребує перевірки).
    Пізно ввечері в Новоросійську місцеві мешканці повідомили про звуки роботи російської ППО та падіння уламків поблизу будинку №5 по вул. Бориса Пупко (розташований поблизу Новоросійської бухти). МОРФ відзвітувало про знищення над Краснодарським краєм БпЛА невстановленого типу. 

  5. 05.01.2024. Акваторія Чорного моря, місто Севастополь, комбінований ракетно-дроновий удар (інформація потребує перевірки). МОРФ повідомило, що близько 12.30 над над північно-західною частиною акваторії Чорного моря знищено ПКР «Нептун» та 5 БпЛА невстановленого типу.

  6. 06.01.2024. Чорне море, ТОТ АР Крим, місто Євпаторія, селище Новофедорівка, Євпаторійський район. Ракетний удар за допомогою ПКР «Нептун». Вночі місцеві мешканці повідомили про серію вибухів та роботу ППО в районі міста Євпаторія та селища Новофедорівка. За наявною інформацією, наданою офіційними джерелами в ЗСУ, Повітряні сили ЗС України вразили пункт управління 43-го винищувального авіаційного полку на аеродромі «Саки» в селищі Новофедорівка. МО РФ повідомило про відбиття двох ракетних атак загальною чисельністю до 16 ракет. 

  7. 14.01.2024. Повітряний простір Херсонської області (р-н селища Стрілкове) та Запорізької області (повітряний простір над акваторією Азовського моря, прилеглий до селища Кирилівка). Знищення літака ДРЛВ А-50, пошкодження літака-ретранслятора «Іл-22» за допомогою (ймовірно) ЗРК Patriot. Генеральний штаб ЗС України підтвердив знищення літаків.

  8. 21.01.2024. ТОТ АР Крим, місто Севастополь, Красногвардійський район. Спроба ракетного удару (інформація потребує уточнення). За повідомленням місцевих мешканців близько опівдня в Красногвардійському районі, Сакському районі фіксувалась робота ППО (разом до 11 пусків-вибухів). МОРФ повідомило про збиття над акваторією Чорного моря 3 ракет невстановленого типу, щонайменшу одну повітряну ціль було збито поблизу міста Севастополя.

  9. 24.01.2024. Акваторія Чорного моря, місто Туапсе (Краснодарський край, РФ), атака БпЛА. За наявною інформацією близько опівночі в районі міста Туапсе було виявлено до 3 БпЛА (ймовірно типу «Бобер»), декілька з них влучили в місцевий НПЗ, що призвело до пожежі на площі близько 200 квадратних метрів. Довідково: Туапсинський НПЗ -- єдиний НПЗ, розташований на узбережжі Чорного моря, входить в десятку найбільших НПЗ в РФ та переробляє щороку до 12 млн тон сировини. Працює переважно на експорт, входить до складу «Роснефті».

  10. 30.01.2024. ТОТ АР Крим, Раздольненський район, комбінований ракетно-дроновий удар, наслідком якого стало знищення станції радіолокаційного висвітлення надводної обстановки ЗС РФ.

  11. 30.01.2024. Севастополь. Атака БпЛА по аеродрому Бельбек. 30 січня у Севастополі місцеві мешканці повідомили про роботу ППО в районі аеродрому Бельбек та звуки вибухів. У свою чергу МОРФ повідомило про знищення 11 БпЛА невстановленого типу.

  12. 31.01.2024. ТОТ АР Крим, місто Севастополь, селище Гвардійське. Ракетний удар (КР типу Storm Shadow ). За наявними даними дві ракети вразили пункт управління, одна ракета вразила вузол зв'язку 38 винищувального авіаційного полку (в/ч 80159, аеродром Бельбек). За даними російських джерел, на аеродромі Бельбек втрачено три літаки – два Су-27 і один Су-30 та 10-12 військовослужбовців ЗС РФ (інформація потребує уточнення). Поблизу селища Гвардійського ракети влучили в тренувальний табір підрозділів спеціального призначення, наявні дані про загибель 9 військовослужбовців ГУ ГШ ЗС РФ, до 10 поранених, втрату кілька одиниць спеціальної техніки (інформація потребує уточнення).

Лютий 2024 року

  1. 01.02.2024. Акваторія Чорного моря, рейд озера Донузлав, атака МБЕК. Знищено ракетний катер пр. 1241.1 («Молнія») «Івановєц». За оприлюдненим ГУР МО України повідомленням російський корабель атакували шість морських дронів типу MAGURA V5. 

  2. 05.02.2024 (дата операції потребує уточнення). Акваторія Чорного моря, північно-західна частина. ССО України (Група 73-го МЦ СпП) проведено спецоперацію «Цитадель». Метою операції було знищення військового обладнання на одній з ахоплених росіянами видобувних платформ. За наявною інформацією на платформі було знищено (виведено з ладу) обладнання, яке збільшує дальність та радіус роботи розвідувальних БпЛА іранського виробництва типу «Мохаджер-6» та ударних БпЛА типу «Shahed 131/136», радіолокаційна станція висвітлення надводної обстановки «Нева-Б», за допомогою якої росіяни контролювали обстановку в північно-західній частині Чорного моря. 

  3. 09.02.2024. Акваторія Чорного моря, Краснодарський край (РФ), атака БпЛА на російські НПЗ – Ільський та Афіпський НПЗ. Внаслідок влучання пошкоджено установку первинної переробки нафти на Ільському НПЗ. На території Афіпського НПЗ теж стався вибух, який не мав суттєвих для виробництва наслідків.

  4. 09.02.2024. Акваторія Чорного моря (південно-західна частина). Атака МБЕК. Міноборони РФ повідомило, що близько 20.30 мск в патрульний катер ЧФ РФ виявив та знищив МБЕК ВМС ЗСУ, який прямував в бік Криму. Інформація української сторони відсутня. 

  5. 11.02.2024. ТОТ АР Крим, Чорноморський район, ймовірно атака БпЛА. Близько 17-ї години місцеві мешканці селищ Внуково та Красная Поляна повідомили про потужний вибух та подальшу пожежу. Район вибуху патрулювався російським військовим гелікоптером. Інформація потребує доопрацювання.

  6. 13.02.2024. ТОТ АР Крим, пожежа на аеродромі «Сакі» (с. Новофедорівка). Місцеві мешканці повідомили про потужну пожежу на аеродромі «Сакі» поруч із стоянкою військової техніки ЗС РФ, майданчиком РЛС та командним пунктом, який вже зазнав ракетної атаки 06.01.2024. Оприлюднені 19.02.2024 супутникові знімки виявили сліди пожежі на площі до 3 га.

  7. 14.02.2024. Акваторія Чорного моря (поблизу Алупки). Атака МБеКа, знищено великий десантний корабель (ВДК) пр. 775 «Цезар Куніков». ВДК пр. 775 «Цезар Куніков» Чорноморського флоту РФ був атакований п’ятьма МБЕК типу «Magura V5», отримав критичні пробоїни по лівому борту і затонув після потужного вибуху в 4 км від берега (район Алупки). За наявними даними «Цезар Куніков» був завантажений озброєнням та боєприпасами.

  8. 14.02.2024. Повітряний простір над акваторією Чорного моря, атака БпЛА. Міноборони рф повідомило про знищення вночі над акваторією Чорного моря шести українських БпЛА. Інформація потребує уточнення.

  9. 16.02.2024. Повітряний простір над акваторією Чорного моря, атака БпЛА. Міноборони рф повідомило про знищення вночі над акваторією Чорного моря чотирьох українських БпЛА. Інформація потребує уточнення.

  10. 23.02.2024. ТОТ АР Крим (Керченський півострів), пожежа неподалік колишнього аеродрому (причини невідомі). Близько 3-ої години ночі місцеві мешканці повідомили про пожежу неподалік селищ Чистопілля та Багерово (в Багерово розміщено колишній військовий аеродром, наявна інформація, що його злітно-посадкова смуга розібрана і за прямим призначенням не використовується). Додаткова інформація відсутня.

  11. 23.02.2024. Акваторія Азовського моря (східна частина), знищено літак ДРЛВ А-50У. Близько 19.00 над Азовським морем було збито літак дальнього радіолокаційного виявлення та управління А-50У (другий з початку року літак ДРЛВ, знищений над Азовським морем, перший А-50 було знищено 14.01.2024).

  12. 25 .02.2024. ТОТ АР Крим (північний та західний райони), м. Севастополь. Удар БпЛА (ймовірно). За наявною інформацією вранці зафіксована потужна пожежа в Сакському районі, осередок займання розташовувався між селами Солдатське, Шалаші та Зіміно. Об’єкт та причини займання достовірно не встановлені. Після 17-ої вечора в різних районах Криму атака була продубльована. Потужний вибух пролунав в Джанкої, два вибухи у Нижньогірському районі, серія вибухів у Євпаторійському та Сакському районах (селища Суворівське та Лиманне), виявлено роботу засобів ППО з Кіровського аеродрому та біля м. Севастополь (м. Балаклава), були задіяні літаки тактичної авіації, одночасно був перекритий Керченський міст. Міноборони РФ повідомило, що вночі знищено над акваторією Чорного моря 4 українські БпЛА та 2 крилаті авіаційні ракети. Українська сторона не надала інформації.

  13. 29.02.2024. ТОТ Крим, Сімферопольський район атака БпЛА (ймовірно). Місцеві мешканці Сімферопольського та Красногвардійського району повідомили про потужний вибух та роботу засобів ППО (о 15.41 з району села Мар’їно під Сімферополем). Міноборони рф повідомило, що о 15.45 мск над Кримом знищено український БпЛА літакового типу.

  14. 29.02.2024. Акваторія Азовського моря, пожежа на катері берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ.
    УР МО України оприлюднив радіоперехоплення про пожежу на катері берегової охорони ФСБ РФ в Азовському морі. За наявною інформацією пошкоджено надбудову, ходову рубку, п’ятеро членів екіпажу постраждало. Причини пожежі та уточнююча інформація відсутня.

Березень 2024 року

01.03.2024. ТОТ АР Крим. Ракетний удар по військовому аеродрому в с. Гвардійське.
Місцеві мешканці повідомляють про роботу ППО в Євпаторійському та Сакському районах. За наявними даними ракетний удар близько 16-ої години нанесений двома ракетами (ймовірно типу Storm Shadow/SCALP-EG), внаслідок чого пошкоджена аеродромна інфра-структура, поранені військовослужбовці ЗС РФ. На аеродромі с. Гвардійське базується тактична авіація ВКС РФ, яка активно застосовується для нанесення ударів по південним областям України. До цього авіабаза у с. Гвардійське вже зазнавала ударів у серпні 2022, березні та серпні 2023 рр.

01.03.2024. Тимчасово окуповане м. Севастополь. Робота ППО РФ.За наявними даними вдень мешканці Севастополя почули близько п’яти вибухів, в то-му числі в центрі міста. В Севастополі була оголошена повітряна тривога, застосоване аерозольне маскування Севастопольської бухти та відключене електроживлення окремих районів міста. Одночасно в районі т.зв. «Кримського мосту» були проведені заходи протидії можли-вому ракетному удару (перекриття руху та аерозольне маскування). Окупаційна влада Криму повідомила про «збиття 10 повітряних цілей». 

03.03.2024. ТОТ АР Крим, м. Феодосія, масована атака БпЛА.
За наявними даними близько 1-ої години ночі декілька БпЛА атакували Феодосійсьrу нафтобазу, внаслідок чого там пролунало декілька вибухів та почалась пожежа, наслідки якої ліквідовували близько 2 годин. Наслідками удару стало пошкодження резервуару із наф-топродуктами та магістрального трубопроводу перекачки пального. Внаслідок падіння улам-ків БпЛА (ймовірніше ракети ППО) на 89-му км траси «Таврида» в районі м. Феодосія утворилась воронка діаметром близько 5 м та глибиною до 4 м, що призвело до перекриття смуги руху щонайменше на добу.
Місцеві мешканці повідомили про загоряння в районі Феодосійської набережної. Од-ночасно в районі т.зв. «Кримського мосту» також були проведені заходи протидії можливому ракетному удару. Міноборони РФ прозвітувало про «збиття над Кримом всіх 38 безпілотни-ків». Атака на нафтобазу в Феодосії - третя за останні півроку (також атаки стались в листо-паді та грудні 2023 року).

05.03.2024. ТОТ АР Крим, район Керченської протоки (мис Такіль). Групова атака морськи-ми безекіпажними катерами (мбек) типу «Magura V5».
в період з опівночі і до ранку в районі міста Керч пролунало щонайменше п’ять по-тужних вибухів невстановленого характеру. Пізніше ГУР МО України надав інформацію про знищення патрульного корабля пр. 22160 «Сергій Котов» за допомогою мбека типу «Magura V5». За наявною інформацією, яка потребує уточнення, разом з кораблем знищено й розмі-щений на ньому вертоліт (тип невідомий).
Штатний екіпаж корабля складав до 80 осіб, а вартість близько 65 млн доларів. Він був спущений на воду у 2021 році, а прийнятий до складу ЧФ РФ у липні 2022-го року, брав активну участь у захопленні міста Маріуполь. Керченський міст під час атаки був перекритий для поїздів, автівок і проходження суден щонайменше дев’ять годин – починаючи з 23-ої години 4 березня до ранку.

11.03.2024. Херсонська область, район острова Карантинний (р. Дніпро).

Авіаударом Повітряних сил ЗСУ знищено судно під прапором РФ «Мєханік Погодін» (IMO: 9598397, власник ВАТ «VEB — Leasing», Санкт-Петербург, РФ).За наявною інформацією росіяни використовували судно, як спостережний пост та пункт управління (запуску) БпЛА. Судно (танкер), як порушник санкційного режиму, було заарештовано Україною у 2018 році. До літа 2023 року знаходився на території Херсонського морського порту, але після підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, танкер виинуло на берег острова Карантинний, де він і був знищений .

18.03.2024. Тимчасово окуповане місто Севастополь. Атака БпЛА.
Місцеві мешканці повідомили про два потужні вибухи під вечір в Севастополі.
В районі т.зв. «Кримського мосту» були проведені заходи протидії можливому ракетному удару (перекриття руху та аерозольне маскування). Міноборони РФ повідомило про знищення над Кримом українського БпЛА.

19.03.2024. ТОТ АР Крим, район міста Армянськ. Атака БпЛА.
Вдень поблизу Армянська в результаті атаки безпілотників пошкоджена пускова установка комплексу ППО С-400 «Тріумф». Наявні дані про поранення двох та знищення трьох російських військових.

21.03.2024. ТОТ АР Крим, Атака БпЛА.
Міноборони РФ повідомило, що «близько 15.00 силами ППО знищено над Кримом 3 українських БпЛА». Інформація потребує уточнення.

23.03.2024. Тимчасово окуповане місто Севастополь. Масований ракетний удар. Атаковано головний вузол спецзв'язку ЧФ РФ та авіабазу.

Під вечір 23 березня завдано ракетного удару (ймовірно ракетами типу Storm Shadow/SCALP-EG) по військовим об’єктам РФ в місті Севастополь, зокрема пунктам управління та зв'язку. Безпосередньо в Севастополі пролунало кілька потужних вибухів в центральній частині міста (у тому числі на території колишнього штабу ВМС ЗС України на вулиці Соловйова 1, де розташований Інформаційно-обчислювальний центр зв’язку ЧФ РФ), в районі Козачої бухти та мису Фіолент. Наявні свідчення про вибух невстановленого харак-теру у Нижньогірському районі АР Криму.
За інформацією, яка потребує перевірки також пошкоджено літаки тактичної авіації на аеродромі Бельбек (Севастополь) та є влучання в пункт постійної дислокації 810 окремої бригади морської піхоти ЧФ РФ. Окупаційна влада Криму відзвітувала про «10 збитих ракет».

24.03.2024. Тимчасово окуповане місто Севастополь. Масований ракетний удар по кораблям та військовій інфраструктурі Чорноморського флоту.
За наявною інформацією, яка потребує перевірки, ракетами типу Storm Shadow/SCALP-EG та ПКР «Нептун» уражено два російські великі десантні кораблі пр. 775 «Ямал» та «Азов», які знаходились на території 13-го судноремонтного заводу ЧФ РФ в Се-вастополі. Ймовірно також пошкоджені середній розвідувальний корабель пр.18280 «Іван Хурс» та український великий десантний корабель пр.775 «Костянтин Ольшанський», який росіяни намагались відновити. 

24.03.2024. ТОТ АР Крим, Сімферопольський район, селище Гвардійське, удар БпЛА.
Близько 5-ої години ранку в Сімферопольському районі пролунало чотири вибухи. Ще три вибухи – в передмісті. Місцеві мешканці повідомляють, що через двадцять хвилин після вибухів в районі селища Гвардійське з’явився стовп диму. За наявною інформацією внаслідок влучання БпЛА в нафтобазу загорілися три резервуари з нафтопродуктами та військовий склад. Місцева окупаційна влада вимушена була організувати евакуацію цивільних жителів.

Квітень 2024 року

02.04.2024. Тимчасово окуповане місто Севастополь. Підрив електропідстанції (ймовірно диверсія).
Як повідомляють українські ЗМІ з посиланням на джерела в ГУР МО України електропід-станцію компанії «Севастопольэнерго» було підірвано. 

06.04.2024. Порт Азов, Ростовська обл. РФ. Підрив трубопроводу.
У ніч на 6 квітня 2024 року, в районі н.п. Азов підрвано трубопровід, яким здійснювалось перекачування нафтопродуктів з місцевої нафтобази до танкерів на припортовій території «Азовського морського порту». Завантаження танкерів нафтопродуктами припинено на невизначений термін. ГУР МОУ підтвердило причетність українських сил.

09.04.2024. Севастополь, ймовірно ракетний удар.
Після опівночі в Севастополі пролунали щонайменше два вибухи. Міноборони РФ повідомило, що вночі російське ППО знищило над акваторією Чорного моря біля узбережжя Кримського півострова українську протикорабельну ракету «Нептун».

15.04.2024. Севастополь, атака БпЛА.
Міноборони РФ повідомило, що близько 06.30 знищило 5 українських БпЛА невстановленого типу над акваторією Чорного моря. Також вранці був перекритий Керченський міст, застосоване аерозольне маскування.

17.04.2024. ТОТ АР Крим, Джанкой, ракетна атака на аеродром. Ймовірно, перше застосування ракет типу ATACMS.
17 квітня вранці українські військові завдали удару по російському військовому аеродрому в Джанкої, на якому дислокується 39-й вертолітний полк 27-ї змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС та ППО Південного військового округу, три авіаційні ескадрильї, а також пускові установки С-300/С-400. Одразу кілька гучних вибухів було чути близько 4 години ранку, перший приблизно о 3:40, після чого у районі аеродрому почалася пожежа, а згодом і детонація боєприпасів. Супутник VIIRS/Suomi NPP зафіксував шість вогнищ потужних пожеж. Тимчасово була перекрита автомобільна дорога від Джанкоя до села Побєдне, в районі аеродрому.
За інформацією ГУР МОУ, на аеродромі знищено або критично пошкоджено:
- 3 пускові установки С-400;
- 1 РЛС С-400;
- 2 пускові установки С-300;
- Склад БК С-300/400.

19.04.2024. ТОТ АР Крим. Сімферопольський район, Севастополь, ракетна атака.
Близько 5-ої ранку місцеві джерела в Криму повідомили про 5 потужних вибухів, які чули в Місхорі, Сімферопольському районі, але найбільш гучно було в Севастополі та Балаклаві. Приблизно в той час було чути 3-4 вибухи в Красногвардійському районі.
Міноборони РФ повідомило, що росППО «знищило три ОТР «Атакмс» над акваторією Чорного моря». Додаткова інформація відсутня.

21.04.2024. Севастополь, ракетна атака.
Вранці у бухті Севастополя протикорабельною ракетою «Нептун» (ймовірно) було уражено рятувальне судно «Комуна» ЧФ РФ. Двоє співробітників допоміжного флоту ЧФ Росії було поранено під час атаки на корабель
Довідково: Рятувальне судно-катамаран «Комуна» – найстаріше судно ВМФ Росії та найстаріше у світі судно, що фактично знаходиться на озброєнні і виконує бойові завдання. Введено в експлуатацію у 1915 році. Хоча це судно часів Російської імперії, воно все ще стоїть на озброєнні ВМФ Росії і є важливою бойовою одиницею. 

27.04.2024. РФ, Краснодарський край, атака БпЛА на нафтову інфраструктуру та аеродром.
БпЛА вночі атакували відразу кілька об'єктів військової інфраструктури у Краснодарському краї (РФ). Зокрема, атаковано Ільський НПЗ, Кущівський НПЗ та інші об'єкти. Вибухи пролунали у передмісті Слов'янська-на-Кубані, спалахнула пожежа. Внаслідок атаки безпілотників на НПЗ «Слов'янськ-ЕКО» пошкоджено ректифікаційну колону.
Місцева влада прозвітувала, що «всього було придушено понад 10 безпілотників».
Також повідомляють, що загорівся військовий аеродром «Кущевська» поблизу однойменної станиці на Кубані. Аеродром розташований в 200 км від лінії фронту. На аеродромі розміщувалися російські винищувачі Су-34 та Су-35, які щодня беруть участь у місіях щодо завдання ударів по оборонних українських позиціях, у тому числі з інтенсивним застосуванням плануючих бомб.

28.04.2024. ТОТ АР Крим, Джанкойський район, ракетний удар (ймовірно ATACMS).
Одразу після опівночі у Джанкої та в Джанкойському районі окупованого Криму пролунав потужний вибух. Також повідомлялось про вибухи у районі міста Євпаторія. Представники окупаційної «влади» повідомляли про «ракетну небезпеку» в Криму.

30.04.2024. ТОТ Крим, комбінований удар (ракети-БпЛА) на 3 об’єкти ППО в північно-західному районі півострова та аеродром.
Вночі місцеві жителі повідомили про вибухи в Євпаторії, Джанкої, Сімферополі, Гвардійському та Красноперекопському районі. За наявними даними ЗС України нанесли удар по вій-ськовій частині ПКС РФ у селі Донське Сімферопольського району. Внаслідок удару виник-ла пожежа, є поранені окупанти. Також ракетний удар було завдано по військових об'єктах 31 дивізії ППО у Чорноморському та Сакському районах. Крім цього наявна інформація про ураження військового аеродрому в Джанкойському районі, на якому дислокується вертолітний полк 4-го командування ВПС та ППО Південного військового округу, поранено 5 військових.

Травень 2024 року

02.05.2024. РФ, Краснодарський край, с. Афіпський, Афіпський НПЗ, атака БпЛА.
За наявною інформацією близько 3.10 БпЛА невідомого типу атакували Афіпський нафтопереробний завод. Місцеві мешканці повідомили про «характерний звук двигунів БпЛА» перед трьома потужними вибухами. У свою чергу офіційні джерела РФ повідомили про зни-щення всіх повітряних цілей.
Це вже друга атака на Афіпський НПЗ з початку року, перша відбулась 09.02.2024 року 

04.05.2024. ТОТ АР Крим, Євпаторійський район, с. Сусаніне. Можливе ураження ОТРК «Іскандер».
За результатами моніторингу карт пожеж від NASA неподалік села Сусанине на північний схід від Євпаторії виявлено осередки пожеж в районі стартових позицій ОТРК «Іскандер». Додаткова інформація відсутня, але напередодні росіяни повідомляли про атаку на Крим чотирма ракетами ATACMS, які були знищені у цьому районі.

06.05.2024. Акваторія Чорного моря, західне узбережжя Криму, атака МБЕКа, знищення патрульного катера.
У ніч на 6 травня в районі бухти Вузька (н.п Чорноморське) у пункті базування морським дроном Магура V5 уражений швидкісний патрульний катер «Мангуст». Згодом ГУР підтвердило, що в Криму знищено швидкісний катер пр. 12150 «Мангуст». Наявна інформація про декілька мбека, які брали участь в атаці
Довідково: Швидкісні катери пр. 12150 «Мангуст» використовуються як багатоцільові швидкісні засоби для патрулювання акваторії, боротьби з диверсантами, а також пошуково-рятувальних операцій. Виготовляються мангусти з 2000 року. Катер досягає до 20 м завдовжки і до 5 метрів завширшки. Максимальна швидкість – до 50 вузлів. Орієнтовна вартість знищеного «Мангуста» складає близько 3 мільйонів доларів.

09.05.2024. РФ, Краснодарський край, с. Юрівка, удар БпЛА на дві нафтобази.
В ніч на 9 травня в селі Юрівка під Анапою українські безпілотники атакували одразу 2 нафтобази: один БпЛА атакував нафтобазу ТОВ «Лукойл», внаслідок чого один резервуар з нафтою був пошкоджений, стався витік палива, пожежа не виникла. Ще 7 безпілотників атакували сусідню нафтобазу ТОВ «Темп», яка спеціалізується на зберіганні мазуту, внаслідок чого були пошкоджені 3 цистерни з мазутом та сталась пожежа.
У свою чергу російська влада заявила про атаку шістьох БпЛА, водночас в мережах очевидці писали, що було сім прильотів. За російською офіційною версією, 6 безпілотників були заглушені або збиті на підльоті, але уламки впали на території нафтобази, виникла пожежа, було пошкоджено кілька резервуарів. Про масштаб пожежі говорить те, що до її ліквідації залучили 62 особи та 20 одиниць техніки, у тому числі від МНС Росії 25 осіб та 7 одиниць техніки. Пожежу гасили з третьої години ночі до одинадцятої ранку.
Атаковані нафтобази є перевалочними для постачання палива російським військам у Криму.

13.05.2024. ТОТ АР Крим, район Великої Ялти, комбінований удар по елементам ППО РФ (БпЛА, ракетне озброєння).
За наявною інформацією близько 6 ранку Сили оборони України із використанням БпЛА та ракет типу «Storm Shadow» атакували підрозділ 3-го радіотехнічного полку (м.Севастополь, в/ч 85683) на горі Ай-Петрі (район Великої Ялти).
За наявною інформацією внаслідок удару пошкоджено обладнання, яке використовувалось для моніторингу повітряного простору довкола окупованого Криму, ліквідовано двох військовослужбовців ЗС РФ, у тому числі командира в/ч 85683 Алєксандра Кулакова.
У свою чергу МОРФ повідомило, що вночі над Кримом «знищено 7 БпЛА та 4 ракети типу «Storm Shadow».

15.05.2024. Тимчасово окупований Севастополь. Ракетний удар ракетами типу ATACMS по аеродрому Бельбек
Близько 01.55 в районі аеродрому Бельбек (Севастополь), якій використовується окупантами для базування літаків тактичної авіації (Севастополь) пролунало кілька вибухів внаслідок влучання ракет ATACMS. Удари по аеродрому тривали до 02.35. Вибухи було чути в Євпаторії та в Бахчисарайському районі. Російська окупаційна «влада» Севастополя повідомила про падіння уламків збитих ракет в приватному секторі.
Водночас, українські моніторингові канали фіксують три осередки пожеж на аеродромі Бельбек в районі злітної смуги та місць стоянки літаків, а також в районі складу ПММ.
Наявна інформація про знищення (пошкодження):
- 1 Миг-31БМ;
- до 3-х одиниць Су-27/30;
- ПУ ЗРС С-300 та С-400 + РЛС
(яка саме - не уточнюється).
Точні дані щодо знищення особового складу окупантів відсутні, але наявна інформація про загибель двох російських окупантів та 13 поранених.

Ніч 15-16.05.2024. Тимчасово окуповане місто Севастополь. Ракетний удар ракетами типу ATACMS по аеродрому Бельбек, Гвардійське (інформація уточнюється).
З 23-ої години вечора 15 травня розпочалась друга за день ракетна атака на російські військові аеродроми в окупованому Криму. Наявна інформація про 6 вибухів в районі аеропорту Бельбек поблизу Севастополя, де базується 38-й винищувальний авіаційний полк 4-ї гвардійської армії ППО. Також про потужні вибухи повідомляли мешканці смт Гвардійське, де також знаходиться військовий аеродром. Під час атаки був перекритий Керченський міст, в Севастополі оголошено повітряну тривогу. Наслідками атаки стало знищення (ураження) інфраструктури аеродрому, складів ПММ та боєприпасів, декількох бортів тактичної авіації
У свою чергу МОРФ повідомило лише, що 15-16 травня засоби ППО знищили 5 оперативно-тактичних ракет типу ATACMS та до 6 БпЛА. 

16.05.2024. ТОТ АР Крим, м. Севастополь, масована атака МБЕКа.
Впродовж дня МОРФ двічі повідомляло про знищення в Чорному морі поблизу Криму МБЕКів (до 25-ти одиниць катерів). Додаткова інформація відсутня.

17.05.2024. Новоросійськ, Туапсе (рф). Атака безпілотників по нафтобазі і МБЕКів – по порту в Новоросійську, а також атака БпЛА по Туапсинському НПЗ.
В ніч на 17 травня українські безпілотники атакували порт та нафтобазу в Новоросійську, а також Туапсинський НПЗ.
Новоросійськ:
Внаслідок нічної атаки постраждали «Новоросійський мазутний термінал» та термінал «Импортпищепром», на території якого безпілотники влучили в два резервуари з паливом.
Також в результаті атаки був приліт по нафтобазі «Газпрому» у селищі Кирилівка та нафтобазі «Грушова балка» «Транснефти».
В Новоросійську місцеві мешканці нарахували щонайменше три десятки БпЛА та понад тридцять вибухів. Вибухи лунали від третьої ночі до 7-ої ранку.
Місцева влада Краснодарщини твердила, що росППО «придушила» понад 10 дронів, але че-рез падіння уламків виникли локальні загоряння
В цей же час малими безекіпажними катерами був атакований Новоросійський порт, куди з міркувань безпеки росіяни вивели військові кораблі з Криму. Порт був тимчасово знеструм-лений, на території порту спостерігали дим. Також в мережах писали про руйнування естакади в порту. Того дня в Новоросійську не працював громадський транспорт, а мешканцям ре-комендували не виходити з дому.
Туапсе:
Близько 7-ої ранку був атакований Туапсинський НПЗ. Місцеві мешканці нарахували близько 10 дронів. Внаслідок влучання щонайменше двох дронів, на його території виникла масштаб-на пожежа. В Туапсе повідомляли про проблеми зі зв’язком.
В січні п.р. НПЗ, який належить «Роснефти» вже зазнав атаки дронів, тоді була пошкоджена установка первинної обробки нафтопродуктів, а саме — вакуумна й атмосферна колони. Повідомлялось, що наприкінці квітня завод завершив ремонт і відновив роботу. Ненадовго.
За даними міноборони рф, на Кубані під час нічної і вранішньої атаки було збито 44 БпЛА.

17.05.2024. Тимчасово окуповане місто Севастополь, удар БпЛА по електропідстанції «Севастополь» та Балаклавській ТЕС (потребує уточнення). Атака мбека по ПБ Севастополь.
Найбільша атака за час війни — за деякими оцінками задіяно до 102 БпЛА.
З 2-ої години ночі до 7-ої години ранку в окупованому Севастополі та Балаклаві пролунала серія вибухів – як внаслідок влучання безпілотників, так і внаслідок роботи росППО. Зафіксоване ураження БпЛА електропідстанції 330 кВ «Севастополь». Наслідками ударів стало аварійне відключення електроживлення в Севастополі та Балаклаві, яке тривало майже добу.
Окупаційна влада Севастополя повідомила про «технологическое нарушение на подстанции в бухте Казачья». В моніторингових каналах припускали, що основним (можливим) об’єктом атаки могла бути Балаклавська ТЕС.
Цієї ж ночі Севастополь був атакований мбека. Місцеві повідомляли про вибухи в районі бухти Казачья, де дислокується 810 окрема бригада морської піхоти ЧФ РФ, а також в районі Стрілецької бухти (місце базування корабельного складу підрозділів ЧФ РФ).
У свою чергу МОРФ повідомило про знищення над Кримом 51 БпЛА та до 6 мбека.

19.05.2024. Тимчасово окупований Севастополь. Ракетний удар ракетами типу «ATACMS», знищено мрк «Циклон».
Вночі Севастополь був атакований двома (за іншими даними – трьома) ракетами «ATACMS». Внаслідок прямого влучання був потоплений малий ракетний корабель «Циклон» проекту 22800 «Каракурт», який перебував біля причалу в Інженерній бухті. На кормі мрк розміщу-вався ЗРПК «Панцирь-М», який вірогідно також був знищений.
На фотознімку, отриманому розслідувальною групою Conflict Intelligence Team, помітно, що з води стірчить мачта корабля, а в місці його попереднього розміщення працює рятувальне судно «Епрон», призначене для підводно-технічних робіт.
Згодом були опубліковані супутникові знімки, на яких зафіксовані руйнування причалу в Інженерній бухті, біля якого стояв корабель.
Російський флот про втрату корабля не повідомляв. Також невідома кількість загиблих на ньому моряків (за штатом на кораблі 39 осіб). ЧФ рф отримав цей корабель лише влітку 2023 року.
При цьому міноборони рф повідомило, що впродовж ночі чергові засоби росППО знищили над Кримом 9 оперативно-тактичних ракет ATACMS та один БПЛА.

19.05.2024. Славянськ-на-Кубані, рф. Атака БпЛА на НПЗ.
Вночі дрони атакували нафтопереробний завод в місті Слов’янськ-на-Кубані (рф). Внаслідок атаки завод призупинив роботу і невідомо, коли зможе її відновити.
На території заводу було знайдено шість дронів, внаслідок влучання виникла пожежа. Факт влучань і певних руйнувань підтвердили в компанії-власниці «Славянск ЭКО».
Це вже третя атака на цей НПЗ з початку року. Попередні стались 17 березня та 27 квітня, в результаті квітневої атаки була пошкоджена сепаратна установка і завод частково призупиняв роботу.

23-24.05.2024. Тимчасово окупований Крим, місто Алушта, ракетний удар за допомогою ракет типу ATACMS, ураження вузлу зв’язку, аеродром Бельбек та аеродрому Гвардійське (потребує уточнення).
Увечері 23 травня сили оборони України завдали ударів по військових об'єктах Криму, вибухи лунали майже у всіх районах півострова – від Сімферополя до Сак, Джанкоя, Армянська, Перевального, Ялти, Алушти, Севастополя.
Щонайменше 4 балістичних ракети типу MGM-140 ATACMS влучили у вузол зв'язку радіолокаційних та протиповітряних сил армії Росії в селищі Семидвор’є поблизу Алушти (Центр дальнього космічного зв’язку), який бере участь в управлінні супутниковою системою ГЛОНАСС. Також там розташований потужний радіотелескоп, побудований в 1960-тих роках ОКБ МЕІ (Особое конструкторское бюро Московского энергетического института), який від-новлений та використовується РФ для ведення космічної розвідки.
Наявні дані про застосування засобів ППО РФ в Саках, Орловці, Качі, Білогорську та два потужних вибухи в Бахчисарайському районі. Повідомлялось про вибухи та пожежу в Гвар-дійському, де розташовується російська авіабаза. Також, ймовірно, був приліт в районі Пере-вального - місце дислокації 126-ї бригади берегової оборони ЧФ РФ.
Близько опівночі повідомлялось про три спалахи в районі аеродрому Бельбек біля Севастополя, а також про роботу росППО в районі Новофедоровки.
МОРФ заявило про збиття над Кримом трьох ракет, а також про виявлення і знищення в акваторії Чорного моря до 3 МБЕКів.

30.05.2024. ТОТ АР Крим, м. Керч, північно-західне узбережжя Криму. Атака ракетами типу ATAСMS по Керченській поромній переправі, атака МБЕКів.
Вночі ракетами ATAСMS атаковано Керченську поромну переправу, яка є елементом військової логістики ЗС РФ. Також була здійснена атака за допомогою МБЕКів на північно-західне узбережжя Криму.
Внаслідок атаки уражено щонайменше п’ять морських цілей: в Керченському порту – два залізничні пороми – «Конро Трейдер» і «Авангард», лоцманський катер «Мечта» (активно використовується окупантами для проводки військових вантажів з Азовського моря до Чорного моря). В бухті Вузька (ПБ Чорноморське) знищено два транспортно-десантні катери типу КС-701 «Тунець».
В подальшому ГШ ЗС України підтвердив, що Керченська поромна переправа була атакована ракетами типу ATAСMS.
Довідково: Керченська поромна переправа пов'язує порти Крим на Кримському півострові та Кавказ у Краснодарському краї. На лінії діє сім поромів: два залізничні – «Авангард» та «Конро Трейдер», три великі автомобільні – «Лаврентій», «Марія» та « Панагія», два малих автомобільних – «Керченський-2» та «Єйськ».

30.05.2024. Тамань, рф. Атака БпЛА на електропідстанцію та НПЗ.
Майже одночасно з атакою на пороми в Керчі, українські Сили оборони атакували енергооб’єкти в Краснодарському краї (рф).
В мережах повідомляли про атаку в районі місцевого НПЗ дрона, який намагались збити зі стрілецької зброї. Пізніше з’явилось уточнення, що були атаковані нафтові ємності в порту «Волна».
Джерела в українських спецслужбах підтвердили ЗМІ проведення спільної операції Сил оборони та СБУ, яка включала в себе ракетну та дронову атаку на локації в окупованому Криму та в російському Причорномор’ї.
Спочатку ракетний удар по поромах завдали Сили оборони, після чого дрони СБУ вразили електропідстанції на території рф, що постачають електрику на Кримський півострів і акваторію Керченської протоки, включаючи порти. Під ударом дронів опинилися підстанції, мережі електропостачання та запаси світлих нафтопродуктів ворога.
Водночас, міноборони рф повідомило, що близько 7-ої ранку заглушило над Краснодарським краєм 7 безпілотників.

30.05.2024. ТОТ АР Крим, місто Армянськ. Атака БпЛА.
У ніч із 29 на 30 травня в Криму БпЛА Служби безпеки України атакували комплекс далекого радіолокаційного виявлення «Небо-СВУ».
Комплекс призначений для контроля повітряного простору на відстань до 350 км, його вартість складає до 100 мільйонів доларів. Наявне технічне підтвердження про ураження комплексу (відсутність випромінювання радарів «Небо-СВУ»).

31.05.2024. Краснодарський край (рф). Атака БпЛА та 8 ракетами «Нептун» на Керченську поромну переправу (порт Кавказ) та нафтовий термінал в порту.
Близько 3-ої години ночі в порту Кавказ (рф) пролунала серія вибухів – розпочалась ракетно-дронова атака. Гучні вибухи чули в Новоросійську та в околицях порту Кавказ.
Російська влада підтвердила, що в Темрюкському районі Краснодарського краю БПЛА атакували нафтовий термінал в порту Кавказ. В результаті влучання загорілися 3 цистерни з нафтопродуктами (мазутом). Також повідомлялось, що пошкоджено паливопровод. Пожежі надано високу категорію складності, її не могли загасити кілька годин. Зафіксовано два загоряння – одне – за межами порту, ймовірно, від падіння уламків.
Близько 4-ої ранку в порту Кавказ пролунала нова серія вибухів, місцеві нарахували від 8 до 10.
Генштаб України заявив, що удари по поромній переправі та нафтовому терміналу в Краснодарському краї завдано українськими ракетами «Нептун».
Українські ЗМІ пишуть, що було використано вісім ракет РК-360МЦ «Нептун» українського виробництва, всі вони долетіли до цілі.
На супутникових знімках Planet Labs за 31 травня видно наслідки ракетних ударів, здійснених того ж дня вранці. Відповідно до зображень, пошкодження отримала частина нафтового терміналу, розташована на території порту Кавказ.
Також, крім двох вогнищ пожежі на нафтобазі у порту Кавказ, супутник зафіксував ще дві пожежі на північ від прямо в морі, які виникли після 3-ої години ночі. Можливо, під удар потрапили якісь судна чи катери, але інших відомостей про цей інцидент не надходило.
З нафтобази в порту Кавказ надходить паливо для російських окупантів у Криму та на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей.
Міноборони росії прозвітувало, що вночі над Краснодарським краєм було перехоплено і знищено 5 ПКР «Нептун» та 29 БпЛА.

Червень 2024 року

06.06.2024. ТОТ АР Крим (Чорноморський район), атака МБЕКа.
Вночі в порту Чорноморське на озері Панське внаслідок атаки МБЕКа знищено рейдовий буксир пр. 498 типу «Сатурн». Додаткова інформація відсутня.

06.06.2024. Білгородська область, Ростовська область Краснодарський край Атака дронів на нафтові об’єкти рф.
В ніч на 6 червня Україна завдала удар по нафтопереробним потужностям півдня Росії.
Міністерство оборони рф повідомило, що росППО «перехопило та знищило» 13 українських БпЛА над територією окупованого Криму, 6 БпЛА над Білгородською областю та одну протикорабельну ракету «Нептун» над територією Ростовської області.
Водночас, українські дрони СБУ успішно атакували Новошахтинський НПЗ (Ростовська обл.), в результаті чого виникла потужна пожежа. До гасіння залучили пожежний потяг. Також в області дрон-камікадзе влучив по Старооскольській нафтобазі, внаслідок чого спалахнув один із резервуарів. Крім того, в українських телеграм-каналах повідомлялось про влучання і пожежу на вже неодноразово атакованому НПЗ в Слов’янську-на-Кубані (Краснодарський край), яку було видно з супутників.

07.06.2024. ТОТ АР Крим (Єдикуйський район), атака БпЛА, пошкодження РЛС.
В ніч з 06.06.2024 на 07.06.2024 Сили оборони України здійснили атаки за допомогою БпЛА на військову частину окупантів у селищі Мисове (Єдикуйський район), внаслідок якої пошкоджено 2 радіолокаційні станції.
МОРФ повідомило про «збиття» 17 БпЛА невстановленого типу над Кримом та акваторією Азовського моря та «знищення» 3 МБЕКів, які прямували в бік Криму. 

07.06.2024. РФ, Краснодарський край, атака БпЛА, пошкодження енергооб’єкту.
Вночі 7 червня БпЛА атакували електропідстанцію біля хутору Білий Темрюкського району рф, яка застосовується для живлення ТОТ АРК Крим і входить до складу так званого «енергомосту рф-Крим». За наявною інформацією підстанція отримала влучання до 5 БпЛА, виникла пожежа.
У свою чергу МОРФ заявило, що в ніч з 6 на 7 червня над Краснодарським краєм «знищено» 6 БПЛА.

07.06.2024. ТОТ АР Крим (місто Феодосія), потужний вибух незрозумілого походження з невстановленими наслідками. Ймовірно, атака МБЕКів.
Близько 18-ої вечора місцеві мешканці повідомили про потужний вибух і струс (ймовірно, не один), який було чути в Феодосії та селищі Приморський.
Цей самий вибух також було чути на значній південній частині півострова - в Судаку, Алушті, Кіровському, Совєцькому, Нижньогірскому.
Достовірної інформації про причину та наслідки вибуху не надходило.
Також міноборони рф повідомило, що того дня о 15.00 мск в південно-західній частині акваторії Чорного моря російська морська авіація «знищила» 2 МБЕКа, які прямували в бік Криму. А о 15.30 – ще один МБЕК в тому ж районі.

08.06.2024. ТОТ АР Крим (Роздольненський район), місто Севастополь. Комбінований удар за допомогою БпЛА та МБЕКів.
Вночі мешканці міста Севастополя повідомили про серію потужних вибухів та активність сил і засобів ППО окупантів. Перший вибух зафіксовано о 01.39 в районі Балаклавської ТЕС. Через півгодини стався ще один вибух – в морі, біля Стрілецької бухти, внаслідок якого пошкоджено вікна багатоповерхівок в районі, прилеглому до Стрілецької бухти.
Крім того, мешканці селища Новоселівське Роздольненського району АР Крим повідомили про звуки БПЛА. Додаткова інформація відсутня

08.06.2024. РФ (Краснодарський край, Таманський півострів), атака БпЛА (ймовірно)
Наявна інформація про серію нічних потужних вибухів у Темрюкському районі Краснодарського краю, які чули навіть мешканці міста Керч ТОТ АР Крим. Природа походження вибухів достовірно не встановлена, але ранком МОРФ повідомило про «знищення» 4 БпЛА невстановленого типу над ТОТ АР Крим та, 6 БПЛА - над територією Краснодарського краю (рф). Окремо МОРФ повідомило про «знищення» БпЛА над тимчасово окупованою частиною Грузії (т.зв. Республіки Північна Осетія-Аланія).

09.06.2024. Акваторія Азовського моря, Таганрогська затока (РФ), атака БпЛА, пошкодження плавзасобів.
За наявною інформацією близько 19.30 український БПЛА атакував російські судна в Таганрогській затоці біля порту Єйськ. Атаки зазнав буксир «Інженер Л.Г. Смирнов», який транспортував суховантажну баржу «Секція-179», що, ймовірно, повинна була використовуватися у захисті Керченського мосту. Обидва плавзасоби отримали незначні пошкодження.

10.06.2024. ТОТ АР Крим (Перекопський, Джанкойський, Чорноморський, Сакський та Євпаторійський райони), ракетний удар ATACMS, ураження сил і засобів ППО окупантів.
Вночі близько 8 вибухів чули у Красноперекопському, Джанкойському районах та смт Первомайське. В місті Євпаторія та Сакському районі чули чотири потужні вибухи. Наявна інформація про потужну пожежу після вибухів за містом Євпаторія
Ранком Генеральний штаб ЗС України повідомив, що СОУ вдарили по одному зенітному ракетному дивізіону С-400 у місті Джанкої та двом С-300 біля міста Євпаторія та Чорноморське. Зокрема, С-300 був знищений в районі н.п. Вєлікоє Сакського району.
В результаті ракетного удару у районі н.п. Рубінівка, Джанкойського району, була знищена РЛС 48Я6-К1 «Подльот» зі складу ЗРК С-400 «Тріумф» 31 дивізії ППО МО РФ. Серед особового складу окупантів наявні втрати вбитими та пораненими

Ніч з 11.06.2024 на 12.06.2024. ТОТ АР Крим (Перекопський район), місто Севастополь. Ракетний удар по силам і засобам ППО окупантів.
Близько опівночі з Криму отримана інформація щодо численних вибухів довкола військових об'єктів окупантів біля Севастополя, Яни Капу, Армянська, Чорноморського, Сімферополя, Євпаторії, Сак. Ранком 12.06.2024 Генеральний штаб ЗСУ підтвердив ураження трьох російських ЗРК у Криму під час нічної атаки: зенітно-ракетний дивізіон С-300 поблизу Бельбека, а також два зенітно-ракетних дивізіони С-400 поблизу Бельбека та Севастополя.
За наявною інформацією знищено два радари комплексів С-300 та С-400 та боєкомплект

18.06.2024. Ростовська область, Краснодарський край, РФ. Комбінований ракетно-дроновий удар по об’єктах перевалки та збереження нафтопродуктів
Протикорабельною ракетою комплексу РК-360МЦ «Нептун» було атаковано термінал з перевалки наливних нафтопродуктів та хімічних вантажів ТОВ «Югнафтохімтранзит» у селищі Чушка Темрюкського району. Внаслідок ураження виникла пожежа, пошкоджено трубопровід та технічні приміщення. До цього нафтобаза вже була атакована 31 травня 2024 року.
Також в ніч на 18 червня ударними БпЛА невстановленого типу було атаковано дві нафтобази «Азовская» та «Азовнефтепродукт» (м. Азов). На останній пролунало щонайменше 5 вибухів, загорілись резервуари з нафтою, почалась масштабна пожежа на площі 3,2 тис. квадратних метрів, яка тривала щонайменше три доби.

20.06.2024. ТОТ АР Крим, Феодосійський район, мис Чауда, вибухи та пожежа на військовому полігоні.
Вранці, 20 червня, пролунали вибухи на мисі Чауда, після вибухів над мисом здійнявся дим.
Додаткова інформація відсутня.

21.06.2024. ТОТ АР Крим (Сакський, Чорноморський райони), удар невстановленими засобами по об’єктам ППО окупантів по РЛС в Криму.
Сили оборони України в ніч на 21 червня завдали удару по радіолокаційних станціям і центрам радіоелектронної розвідки в окупованому Криму. Ознаки пожежі зафіксовані поряд із 40-м окремим командно-вимірювальним комплексом у селищі Заозерне Сакського району.
Крім того, о 01.14 та о 01.33 у районі озера Донузлав (Чорноморський район) місцеві мешканці повідомили про два потужні вибухи.

21.06.2024. Краснодарський край (РФ). Удар невстановленими засобами по військовим об’єктам окупантів: по військовому аеродрому (місцях зберігання і запуску «шахедів») в м.Єйськ. Атака на НПЗ півдня рф.
Вночі Сили оборони України завдали удару по військовому аеродрому в м. Єйськ де виникло три осередки пожежі. За повідомленням Командування ВМС ЗСУ, 21 червня силами та засобами Військово-Морських Сил ЗС України у взаємодії зі Службою безпеки України було уражено об'єкти військового полігону 726-го навчального центру ППО (в/ч 33859, Єйськ) у Краснодарському краї. Цей заклад займається навчанням та підготовкою військовослужбовців для використання БПЛА різних видів.
Наявна інформація про знищення (пошкодження):
▪ «Shahed-136»/«Герань-2» – 20 од.;
▪️ Ударний БПЛА «Ланцет» – 50 од.;
▪️ розвідувальний БПЛА «ZALA» – 40 од.;
▪️ розвідувальний БПЛА «SuperCam» - 10 од.

Також є загиблі серед інструкторського складу та технічного персоналу з Єлабуги.
Крім того, дрони ЗСУ та СБУ атакували Афіпський, Ільський, Краснодарський та Астраханський нафтопереробні заводи, де виникли загоряння місць збереження нафтопродуктів. Деякі НПЗ атаковані вже не вперше. Так. Афіпський НПЗ зазнав удару 2 та 31 травня 2024 року і 29 жовтня 2023 року.

23.06.2024. Тимчасово окупований Севастополь. Ракетна атака ATACMS по військовому аеродрому Бельбек.
Сили оборони України здійснили ракетну атаку на російські військові об’єкти, розташовані поблизу Севастополя (аеродром Бельбек). Силами ППО окупантів прямо над пляжем Учкуєвка одну ракету було збито, уламки якої та ракет ППО спричинили поранення та загибель місцевого населення.

Ніч з 23.06.2024 на 24.06.2024. ТОТ АР Крим (Сакський район). Удар ATACMS по Центру дальнього космічного зв'язку (Об'єкт НІП-16).
Ракети ATACMS атакували військову частину 81415 у селі Вітіно Сакського району, де знаходиться 40-й окремий командно-вимірювальний комплекс Головного випробувального космічного центру імені Тітова ВКС Росії. По об’єкту було випущено щонайменше 4 високоточні ракети.
Супутникові знімки підтвердили, що після атаки на території частини виникли щонайменше дві потужні пожежі. Внаслідок удару поранення отримали троє російських окупантів.
Наявна інформація, яка потребує перевірки про те, що у Вітіно на території атакованого 40-го командно-вимірювального комплексу, вдень перед атакою стояло 29 одиниць автотехніки – 16 поряд з офіцерським гуртожитком та 13 на парковці. Ймовірно, однієї з цілей удару було місце проживання обслуговуючого персоналу
Довідково: Об'єкт НІП-16 був збудований в Євпаторії в рамках радянської космічної програми. Зокрема, може підтримувати зв'язок із російськими супутниками-шпигунами «Лотос-С» та навігаційними супутниками ГЛОНАСС. Супутники ГЛОНАСС допомагають наводити російські керовані авіабомби, а також виявляють електромагнітне випромінювання військових цілей – наприклад, кораблів у морі – і визначають їхнє місце розташування.

25-26.06.2024. ТОТ АР Крим (Феодосійський район, мис Чауда) в районі полігону для запуску «Shahed-136».
Близько 16-ої години дня 25-го червня на російському військовому полігоні на мисі Чауда виникла пожежа, яка тривала щонайменше до наступного дня. Причина на наслідки пожежі не встановлені.
Довідково: З 2016 року Росія розмістила на мисі Чауда морський полігон Повітряно-космічних сил та ангар-лабораторію 2-го випробувального центру Міноборони Росії. З мису Чауда регулярно запускають ударні дрони типу «Shahed-136» для атак по материковій Україні.

29.06.2024. Тимчасово окупований Севастополь. Ймовірно атака БпЛА.
Вранці в місті увімкнули тривогу, також зафіксовано щонайменше два пуски ракет росППО в Севастополі. За інформацією джерел, російська ППО стріляла з району Сапун-гора – хутір Лукомський по цілям над Балаклавою.
Окупаційна влада міста повідомила про падіння уламків в Балаклаві, в районі вул.Новікова, там виникло задимлення.
Водночас, міноборони рф повідомило про «перехоплення» над Кримом вночі двох БпЛА.

30.06.2024. ТОТ Крим, Керченський півострів. Ракетна атака на РЛС.
Близько 21-ої вечора в Керчі, а особливо в розташованому неподалік Щолкіно, було чути гучні вибухи.
Російськими ресурсами повідомлялось, що начебто одну українську ракету було збито, водночас в Щолкіно зафіксований приліт. В садовому товаристві «Енергетик-2» виникла пожежа. Метою атаки могла бути радіолокаційна станція в Мисовому, що розташоване поблизу Щолкіно.
Під час ракетної атаки в районі Армянська і Керчі працювала росППО, був перекритий Керченський міст, з аеродрому Бельбек підняли в повітря винищувачі.

* * *

Довідково: з січня по грудень 2023 року, тобто за 365 днів, українські Сили оборони здійснили не менше 184 атак по різних цілях, в тому числі:
- в Севастополі – не менше 45 атак, 25% від загальної кількості;
- по кораблях Чорноморського флоту в морі – не менше 26 атак, 12%;
- в Євпаторії, Сакському, Чорноморському та Роздольненському районах (Західний Крим) – не менше 33 атак, 18%;
- в Джанкойському районі – не менше 21 атаки, 11,5%;
- в Феодосійському регіоні – не менше 15 атак, 6,5%
- по Керченському мосту – не менше 4 атак.

Повну базу даних «Перелік атак дронів та ракетних атак на територію Кримського півострову з 1 січня по 31 грудня 2023 року» дивіться ТУТ.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу