РФ економічно вигідніше побудувати новий підводний човен, чим відновлювати «Ростов-на Дону» - британська розвідка

16:00 07.08.2024

Росії економічно не вигідно відновлювати підводний човен Чорноморського флоту "Ростов-на-Дону", який кілька днів тому зазнав атаки з боку України.

Як передає Цензор.НЕТ, про це йдеться у звіті британської розвідки, оприлюдненому Міноборони Великої Британії.

"3 серпня 2024 року українська атака на Крим, ймовірно, призвела до затоплення підводного човна Чорноморського флоту РФ класу "Kilo" "Ростов-на-Дону". Хоча атака відбулася разом із серією ударів безпілотників, для атаки на Севастополь, найімовірніше, використовувався ракетний комплекс ATACMS", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що всупереч деяким повідомленням, підводний човен, найімовірніше, не був повністю відремонтований після попередньої атаки на Крим у вересні 2023 року.

Також читайте: Знищено підводний човен окупантів "Ростов-на-Дону" та пошкоджено ЗРК "Тріумф" у Криму, - Генштаб

"Ця остання атака майже напевно є останньою главою для підводного човна, і, найімовірніше, економічно вигідніше побудувати підводний човен на заміну ніж відновити та відремонтувати його", - зауважують у розвідці.

На думку британських аналітиків, хоча це значне підвищення морального духу українських сил, малоймовірно, що це матиме серйозний вплив на російські дальні морські удари по Україні з боку Чорноморського флоту.

Також зауважується, що цей удар справді підкреслює зростаючі ризики для російських сил у Криму та, найімовірніше, змусить Росію переглянути деякі плани перемішення певних значних морських сил назад на півострів.

Нагадаємо, 3 серпня Сили оборони України в порту Севастополя успішно уразили підводний човен чорноморського флоту РФ "Ростов-на-Дону". За даними Генштабу, в результаті влучання човен затонув на місці.

Підводний човен Б-237 "Ростов-на-Дону" (за класифікацією НАТО - клас Kilo) є одним з чотирьох підводних човнів класу "Kilo", здатних застосовувати ракети "Калібр".

13 вересня 2023 року внаслідок української ракетної атаки судно зазнало суттєвих ушкоджень.

В подальшому здійснювався його ремонт та відбувалися випробування в акваторії Севастопольської гавані. Вартість підводного човна оцінюється у 300 мільйонів доларів.
 

Ще на цю тему