Росіяни набрали боргів на рекордні $430 мільярдів, підвищення ставок за кредитами їх не спиняє

19:40 07.08.2024

За перші шість місяців 2024 року загальний обсяг виданих росіянам кредитів вперше досяг позначки 37 трильйона рублів ($430 млрд за поточним курсом), з початку року ця сума зросла на 10%, або на 3,4 трлн рублів.

Як пише Бізнес.Цензор підвищення ставок за кредитами не зупиняє росіян, які продовжують активно позичати гроші у банків, повідомляє The Moscow Times із посиланням на дані центробанку Росії.

У минулому році за той же період заборгованість росіян перед банками зросла на 9,5%, або на 2,6 трлн рублів. При цьому ставки за кредитами тоді були значно нижчими. У січні-червні 2023 року ключова ставка російського центробанку, від якої залежить вартість кредитів, перебувала на рівні 7,5%, а в перші шість місяців 2024 року – 16%.

Істотну частину приросту заборгованості росіян цього року забезпечила іпотека – за пів року сума таких кредитів збільшилася на 1,7 трлн руб. Це пояснювалося дією держпрограм пільгової іпотеки, за якими ставка для позичальників не залежить від зміни ключової ставки, пояснили у центробанку РФ. Особливо високим попит на пільгову іпотеку був у травні-червні, оскільки росіяни прагнули встигнути взяти кредит до завершення дії пільгових програм 1 липня.

Проте обсяг незабезпечених кредитів у першому півріччі 2024 року також зростав високими темпами – за шість місяців було видано кредитів готівкою на 1,3 трлн руб. У російському центробанку це пояснюють високою споживчою активністю через збільшення доходів населення.

При цьому висока закредитованість громадян несе ризики, оскільки зі збільшенням боргового навантаження рівень фінансової стійкості домогосподарств знижується, зауважує керівник роботи з фізичними особами компанії "Страховий брокер AMsec24" Максим Колядов.

З початку року також швидко зростає рівень прострочок за кредитами: у першому кварталі 2024 року цей показник збільшився на 6% за іпотекою, каже аналітики Freedom Finance Global Володимир Чернов. За його словами, ризики можуть збільшитись, якщо зростання реальних доходів населення сповільниться.

Як повідомлялося, за даними російського ценробанку, у четвертому кварталі минулого року майже кожен другий позичальник у Росії брав іпотеку з перспективою, що на платежі йому доведеться витрачати більше 80% своїх доходів.

З 2020 року в Росії діяла пільгова іпотека на житло у новобудовах, яка була запущена урядом як антикризовий захід. Згідно з її умовами, можна було купити житло в кредит під 8% річних з початковим внеском 20%. Однак з 1 липня цього року більшість пільгових іпотечних програм у Росії згорнули, а ринкові ставки за іпотекою перевищили 18% річних, що зробило кредити на житло недоступними для більшості росіян.

Загалом за чотири роки роботи пільгових програм росіяни взяли іпотечні кредити на 25,7 трлн руб. Тільки у 2023 році російські банки видали пільгової іпотеки на рекордні 7,85 трлн рублів.

Ще на цю тему