Немає попиту: Програму будівництва російських літаків для заміни Boeing і Airbus уріжуть

21:00 09.08.2024

Анонсований раніше російською владою план виготовлення майже 1000 власних цивільних літаків до 2030 року можуть урізати через недостатній попит та занадто високу собівартість виробництва.

Про це повідомили джерела в авіабудівній галузі РФ, пише БізнесЦензор з посиланням на росЗМІ.

Раніше група консультантів з російського "Сбєрбанку" та "Газпром нєфті" почали аудит на заводах "Об'єднаної авіабудівельної корпорації", де виробляються нові російські цивільні літаки SJ 100, МС-21, Іл-114 і Ту-214. Перевірка розпочалася за дорученням уряду РФ, після того, як профільні відомства визнали зрив термінів постачання всіх російських пасажирських літаків, які розробляються для заміщення західного флоту.

У підсумку аудитори дійшли висновку, що затверджена урядом РФ влітку 2022 року Комплексна програма розвитку авіагалузі (КПРА) не відповідає комерційному попиту.

Зокрема, російські авіакомпанії сподіваються отримати більше літаків моделі МС-21 і відмовляються від SJ 100. Крім того, аудитори попередили, що попит на застарілий та неефективний Ту-214 буде обмежений за часом.

Крім того, під час перевірки були виявлені проблеми із зростанням собівартості російських літаків. Зокрема, директивна вартість МС-21, яку уряд визначив для літаків "Аерофлоту" на початку 2023 року, становила до 3,2 млрд рублів. Зараз директивну вартість МС-21 оцінюють в 3,6 млрд рублів, оскільки російські двигуни для літака виявилися вдвічі дорожчими за американські.

За підсумками аудиту російському уряду запропонували розробити нову цільову модель перевезень з оптимальною маршрутною мережею та типами повітряних суден, розповіло джерело в авіапромі. У поточному вигляді КПРА, "намальована поспіхом 2022 року", не відображає ні можливості промисловості, ні потреби авіакомпаній та пасажирів, додав ще один співрозмовник видання. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему