Бразилія цікавиться російськими ракетами "Оникс", але купуватиме через Індію

12:00 10.08.2024

BrahMos

Індія виробляє копію протикорабельних ракет "Оникс" під назвою BrahMos на спільному з РФ підприємстві

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Бразилія та Індія планують наростити свою оборонну співпрацю, яка зараз знаходиться на початковій стадії, але містить значний потенціал для розвитку. Зокрема до кінця вересня до Індії має прибути потужна бразильська делегація для перемовин щодо цілого ряду спільних проєктів та взаємних продажів озброєння.

Зокрема, як пише Infodefensa, зацікавлені у спільній роботі з модернізації та обслуговуванні підводних човнів французького виробництва класу Scorpène, які стоять на озброєнні обох країн. Продажу та спільному виробництві в Індії транспортних літаків KC-390 та пасажирських E-Jet E2 від Embraer, а також закупівлі індійських ЗРК Akash NG.


Водночас ще одна позиція у зоні інтересів бразильців викликає питання. Бо мова йде про ракету BrahMos, яка є експортною версією російської протикорабельної ракети "Оникс" та вироблялась спільно "НПО Машиностроения" та DRDO. Більше того, Бразилія наче зацікавлена у повноцінному береговому ракетному комплексі, тобто варіації російського "Бастион".


БРК BrahMos

Водночас в Індії активно заявляють, що повністю, на всі 100%, опанували технології та виробництво, а тому нібито вже не залежать від РФ. Хоча жодних підтверджень цьому з боку самої РФ не надходило.


З боку Defense Express додамо: у РФ наразі відкрито декларують, що виробництво цих ракет веде саме спільне російсько-індійське BrahMos Aerospace зі 49,5% часткою РФ. А директор з експорту цього підприємства Правін Патхак у лютому під час виставки "Флот-2024", що проходила наприкінці червня, повідомив про намір підписати два експортні контракти з іноземними країнами на BrahMos.

Також станом на травень 2023 року рівень локалізації BrahMos, за заявами очільника спільного підприємства, не перевищувала 75%. Тобто вочевидь РФ бере активну участь у виробництві ракет BrahMos, а Індія цілком може бути джерелом отримання комплектуючих для виробництва ракет "Оникс".


Пуск "Оникс" з БРК "Бастион"

Тобто, як ще у серпні 2022 року писав Defense Express, проект BrahMos для РФ є лише одним із засобів обходу санкцій, як на імпорт, так і на експорт свого озброєння. А тому можливий контракт з Бразилією на експорт BrahMos - це про доходи Кремля на збройовому ринку.

Варто додати, що першим та поки єдиним імпортером ракет BrahMos стали Філіппіни, але попередня угода була досягнута у березні 2021 року, а твердий контракт підписано 28 січня 2022 року на три батареї берегового ракетного комплексу (мінімум по три пускових у батареї) із фінальною вартістю у 374,96 млн доларів.

Ще на цю тему