Туреччина хоче захистити своє небо "Сталевим куполом" - що це буде за "система систем"

15:30 10.08.2024

Цю нову систему ППО та ПРО вже називають конкурентом "Залізного купола" з Ізраїлю, але у випадку турецького проєкту йдеться все ж таки дещо про інше

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Туреччина днями оголосила про амбітний план створити власну багаторівневу систему протиповітряної оборони та протиракетної, під назвою "Сталевий купол" (Çelik Kubbe), яка позиціюється як конкурент відомому у всьому світі ізраїльському "Залізному куполу" - про такі плани турецького оборонно-промислового комплексу повідомило Управління оборонною промисловістю (SSB) уряду країни.

Генеральний директор місцевої компанії Aselsal Ахмета Акйола підтвердив, що вони братимуть участь у цьому проєкті - і також назвав низку інших компаній, залучених до створення "Сталевого купола" - Roketsan, SAGE та MKE, координатором проєкту виступить SSB, як розповідають у виданні Breaking Defense.

Нова турецька система ППО та ПРО має бути мережецентричним комплексом з функцією штучного інтелекту - в SSB заявляли, що цей новий комплекс має захищати увесь повітряний простір країни від загроз "на дуже малих та дуже великих висотах" і "на дуже малих та великих відстанях". Широкі можливості нового комплексу ППО підтверджує й Акйол, називаючи його "системою систем".

Окрему увагу треба звернути на порівняння турецького "Сталевого купола" з ізраїльським "Залізним куполом" - бо як слушно нагадують у виданні, Irone Dome - це один з трьох компонентів багаторівневої системи, до якого також входять "Праща Давида" (David's Sling) та "Стріла" (Arrow).

Водночас як відзначив у коментарі виданню турецький оборонний фахівець Джан Касапоглу, "Сталевий купол" являтиме собою багаторівневу архітектуру ППО та ПРО, яка ще буде доповнена засобами радіоелектронної боротьби.

За його словами, це не "якась" одна систем озброєнь", а комплексна оборонна архітектура з низкою різних датчиків і найкращими можливостями. Рішення створити таку складну систему пов’язано з досвідом російсько-української війни, де підрозділи протиповітряної оборони змушені протидіяти комбінованим атакам з далекобійних ударних дронів та ракет різних типів.

На представленій гендиректором компанії Aselsan інфографіці можна побачити дійсно широкий перелік різних систем, об’єднаних в один великий комплекс системою управління RADNET і також системою командування та управління HAKiM Air. Комплекс буде пов’язаний із супутниками через локальний T-link.

Щодо іншого представленого озброєння, то це передусім їхній вітчизняний ЗРК Siper, який ще у 2023 році успішно протестували на відстані у 100 км, крім того, є плани збільшити дальність до 150 км. І також Hisar-A+ та Hisar-O+, які вже перебувають на озброєнні і серійно виробляються. До речі, той же Siper є продовженням цього сімейства і раніше мав назву Hisar-U. Також можна побачити комплекси GURZ та Korkut, а також лазерні комплекси та засоби глушіння БПЛА iHTAR, GOHBERK та ALKA.

Втім, все ж варто розуміти, що навіть попри представлені вже існуючі зразки, які турки могли б об’єднати в одну мережу, "Сталевий купол" існує поки що у вигляді концепції, на яку очікують низка різних тестувань та випробувань. Водночас ідея створити комплексну систему, яка б могла одразу протистояти загрозам різних типів з урахуванням усіх особливостей сучасних загроз, дійсно варта уваги.

Ще на цю тему