Другий СПГ-танкер причалив до підсанкційного російського терміналу - Bloomberg

08:40 12.08.2024

Другий за серпень танкер зі зрідженим природним газом пришвартувався до експортного терміналу «Арктик СПГ-2» на півночі Росії, який підпадає під санкції США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Згідно зі супутниковими даними від Planet Labs PBC, зовнішній вигляд і довжина судна у близько 290 метрів відповідають танкеру Asya Energy індійської компанії Ocean Speedstar Solutions.


Asya Energy є частиною «тіньового флоту» суден СПГ, які Москва створює для транспортування СПГ-газу покупцям.

Його прибуття до терміналу «Арктик СПГ-2» відбулося після першого завантаження СПГ-газу на початку цього місяця на інше судно Pioneer, яке також приховувало своє справжнє місцезнаходження та належало тій же індійській компанії.

Трейдери все ще уважно стежать за Pioneer, який нині пливе в бік Європи.

Зазначається, що США запровадили санкції в листопаді 2023 року, щоб запобігти початку експорту з «Арктик СПГ-2».


Незважаючи на те, що завод почав виробництво в грудні, він не зміг розпочати доставку палива, оскільки санкції стримували іноземні компанії.

Як повідомляв Укрінформ, найбільший російський виробник скрапленого природного газу ПАТ «Новатек» у червні скоротив переробку на своєму заводі «Арктик СПГ-2» до найнижчого рівня з лютого після того, як санкції США обмежили можливості експорту.

У травні Сполучені Штати запровадили пакет санкцій стосовно понад 280 фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з Росією. Зокрема, мова про чотири судноплавні компанії, причетні до реалізації проєкту Arctic LNG 2 ("Арктик СПГ-2").

Теми:

Ще на цю тему