Іноземні трейдери закачують газ в українські сховища у звичайному режимі - Нафтогаз

16:40 12.08.2024

Закачка газу в українські підземні сховища, в тому числі іноземними трейдерами, проходить у штатному режимі.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов у коментарі для Financial Times, передає Укрінформ.

"Немає жодних проблем, ми працюємо в звичайному режимі", - прокоментував Чернишов закачку та відбір газу зі сховищ.

У публікації із посиланням на дані консалтингової компанії Argus зазначається, що у червні та липні 2024 року іноземні компанії закачали в українські ПСГ 15,4 та 51,9 млн кубометрів газу відповідно. Торік ці показники сягали 102,7 млн ​​кубометрів і 586,6 млн кубометрів.

Читайте також: Укрнафтобуріння отримало право на видобуток газу на Сахалінському родовищі - Чернишов
"Цього року темпи закачування дещо знизились через російські атаки на газову інфраструктуру. Проте головним залишається комерційний чинник – спред. Ціна на газ на сьогодні є недостатньо вигідною для трейдерів для формування резервів", - зауважують у Нафтогазі.

Водночас у компанії звертають увагу на те, що у 2023 році пік закачування припав саме на серпень-вересень, а сезон тривав до жовтня включно.

Очікується, що європейські підземні сховища газу невдовзі будуть переповнені, адже станом на першу декаду серпня 2024 року вони вже заповнені на 86%. При цьому Нафтогаз у вересні-жовтні матиме багато вільного місця у ПСГ для закачки газу.


Крім того, компанія постійно працює над додатковим захистом своєї інфраструктури.

Як повідомлялося, станом на 22 липня обсяги запасів газу в українських ПСГ перевищили 10 млрд кубометрів. Очікується, що до початку опалювального сезону буде накопичено понад 13 млрд кубометрів "блакитного палива".

Теми:

Ще на цю тему